Ovo jelo možete jesti samostalno ili pak kao raskošan prilog uz neko meso.
Za pripremu vam treba tek nekoliko sastojaka, koje vjerojatno već imate kod kuće, a najviša vremena oduzet će vam sjeckanje krumpira, no ako imate pri ruci kuhinjsko pomagalo mandolinu i s rezanjem ste gotovi u tren oka.
Krumpiri au gratin poznati su još pod nazivom dauphinoise, a riječ je o klasiku iz francuske kuhinje.
Recept je vrlo jednostavan: radi se o nekoliko slojeva tanko narezanih krompira koji se peku u puteru i pavlaci s dodatkom mirisne, svježe majčine dušice, piše 24sata.hr.
Potrebni sastojci:
250 ml pavlake
2 češna bijelog luka
30 g putera
1.25 kg krumpira
1 mala kašika soli
malo bibera
250 g sira, naribanog – cheddar, edamer…
svježa majčina dušica
Priprema
Rastopite puter i izmiješajte ga s pavlakom i protisnutim bijelim lukom.
Rernu zagrijte na 180°C.
Ogulite krumpire i narežite na što tanje kriške. Posolite ih i popaprite.
U kalup za pečenje poredajte trećinu narezanih krumpira te na njih izlijte razmućeni puter i pavlaka. Pospite s trećinom naribanog sira i par listića majčine dušice.
Ponovite isti postupak još jednom, a treći sloj krumpira zalijte s pavlakom i puterom, no nemojte ga posipati sa sirom.
Pokrijte folijom i stavite u pećnicu na 50-60 minuta dok krompiri ne omekšaju.
Izvadite ih i pospite s ostatkom sira i ponovo stavite u pećnicu na 15-ak minuta dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno žutu boju.
Prijatno!
Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.