PreporukaKatolička Crkva u BiH u nedjelju će obilježiti Svjetski dan sredstava društvenih...

Katolička Crkva u BiH u nedjelju će obilježiti Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija

Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 24. rujna 2023. obilježit će Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija. Tog su dana svi katolici u biskupijskim zajednicama u BiH pozvani moliti za medijske djelatnike i razmišljati o Poruci Svetog Oca koju upućuje svake godine za tu prigodu.

Vijeće za sredstva društvenog priopćavanja  Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i ove godine je pripremilo prigodnu knjižicu, u kojoj se nalazi ovogodišnja  Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan sredstva društvenog priopćavanja pod naslovom: ,,Govoriti srcem. ‘Istinujuti u ljubavi’.

Odabir teme govora srcem Papa je objasnio riječima:

“Nakon što sam prethodnih godina razmišljao o glagolima ići i vidjeti te slušati kao uvjetima za dobru komunikaciju, u ovoj poruci (…) zadržat ću se na izrazu govoriti srcem. Srce je to koje nas je potaknulo ići, gledati i slušati, i srce je to koje nas potiče na otvorenu i prijateljsku komunikaciju. Nakon što smo vježbali slušanje, koje zahtijeva čekanje i strpljenje, kao i odricanje od toga da iznosimo svoje mišljenje koje je plod predrasuda našega gledišta, možemo ući u dinamiku dijaloga i dijeljenja koja je upravo dinamika srdačne komunikacije. Kada drugoga slušamo čista srca, moći ćemo i govoriti slijedeći istinu u ljubavi (usp. Ef 4,15)”.

U prigodnom predgovoru Poruke pape Franje, predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja i predsjednik BK BiH nadbiskup Tomo Vukšić, zapisao je:

“U skladu s osnovnom Papinom nakanom, po zagovoru svetoga Franje Saleškoga, preporučujemo u Božji blagoslov živote i plemenita nastojanja svih djelatnika u sredstvima društvenih komunikacija da, promičući dostojanstvo i prava ljudske osobe, istinu i opće dobro, dadnu svoj doprinos za izgradnju i učvršćenje stvarnoga zajedništva i sloge među ljudima“.

U prigodi proslave Dana medija, u nedjelju, 24. rujna 2023. u 12 sati predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja i predsjednik BK BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, slavit će Svetu misu u katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije u Trebinju. Ovim će Misnim slavljem biti također proslavljen Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije i njezin nebeski zaštitnik sv. Mihovil. Svi medijski djelatnici, koji žele i mogu, dobro su došli na ovo Misno slavlje-navodi se u saopćenju  za javnost mons. Ivo Tomaševića , generalnog tajnika Biskupske konferencije BiH.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Katolička tiskovna agencija BK BiH


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE