Kasumović potvrdio da je večerao s Izetbegovićem i dao ultimatum SDP-u

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najavio je danas da bi Nezavisni blok, čiji je on potpredsjednik i izabrani delegat za Parlament BiH, mogao napustiti koaliciju sedam stranka u Zeničko-dobojskom kantonu koju vodi Socijaldemokratska partija (SDP).

-Reći ću vam da danas u četiri ima sastanak ovih stranaka koalicije. Ja, apsolutno nisam zadovoljan tim razgovorima – izjavio je Kasumović, navodeći da nije zadovoljan načinom na koji SDP, koji ima jednog zastupnika u Skupštini ZDK više od Nezavisnog bloka, vodi pregovore oko formiranja Vlade ZDK.
 
-Danas će dobiti ultimatum da se, ako do petka ne imenuju mandatara buduće Vlade ZDK, Nezavisni blok povlači – kazao je Kasumović.
 
On je ocijenio kako SDP pokazuje “nespremnost, odsustvo hrabrosti i odlučnosti, odnosno svega onoga što su govorili u kampanji”.
 
-Do petka ako ne imenuju mandatara, ako ne smiju ili ne znaju, mi se povlačimo iz svega. Mi smo već za mandatarku predložili Amru Mehmedić i ako oni ne znaju, mi znamo – poručuje Kasumović te najavljuje da neće sklapati koaliciju ni s jednom opcijom.
 
Potvrdio je medijske napise da je razgovarao s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, ali da nikakav dogovor Nezavisni blok i SDA nisu postigli.
 
-Ako su svi predsjednici stranaka razgovarali, ne vidim razlog da i ja ne razgovaram. Da, bio sam pozvan na večeru. Večerao sam s gospodinom Izetbegovićem, s kojim se znam 25 godina – kazao je Kasumović te dodao kako se, ipak, njihovi koncepti vladanja razlikuju.  
 
Na pitanje da li će Nezavisni blok, ako napusti koaliciju s SDP-om, podržati Vladu ZDK koju će predložiti SDA ili SDP, Kasumović je kazao da neće te da će ostati izvan svega.

(Vijesti.ba / FENA)