Kasumović: Formiram stranku! Srušit ću Vladu ZDK

„Ne želim i neću biti vođa. Bit ću sretan kada se pojavi neko ko će to raditi i podržavat ću ga svim svojim bićem. Zenička inicijativa, kako će se stranka zvati, rado će sarađivati s srodnim partijama. SDA, ovakva kakva je sada, nije među njima“.

Razgovarao: Sead Numanović

„Formiram političku stranku. Zvat će se Zenička inicijativa. Paralelno s pripremama za izbore 2020. godine, ali čim prije, srušit ću Vladu Zeičko-dobojskog kantona“, poručuje u razgovoru za politicki.ba Fuad Kasumović.

On je ubjedljivo pobijedio u izborima za gradonačelnika Zenice na proteklim općinskim izborima.

„Osvojio sam gotovo 70 posto glasova. Procentualno, najviše sam dobio glasova od svih. Brojčano, samo je Stanivuković osvojio više, ali Banja Luka ima puno više stanovnika nego Zenica.

Zenica je četvrti grad po broju stanovnika u Bosni i Hercegovini“, pojašnjava.

U Gradskom vijeću Zenica, njegova Zenička lista, koja je okupila mlade, perspektivne ljude, ima 14 vijećnika. Zajedno s SDP-om, NBL-om, SBB-om i pripadnikom „manjina“, Kasumović ima dvotrećinsku većinu u GV.

„Bez ijednog predizbornog skupa, bez obećanja… dobio sam skoro 70 posto glasova. Ne vjerujem da će iko ikada više ostvariti takav rezultat.

Građanima Zenice sam ponudio i slobodnomisleće i slobodnostojeće ljude na nezavisnoj listi. Na njoj su bili pretežno mladi ljudi. I oni su dobili veliku podršku građana. Sada želim od njih stvoriti naslijednike, koji će promijeniti političku sliku u ovom gradu“, ističe on.

Najavljuje da će Zenička inicijativa prerasti u stranku i odlučno krenuti u političku borbu.

„Najprije hoću da promijenim Vladu Zeničko-dobojskog kantona. Ona je sve, osim vlade. Pa ni premijera nemaju!

Oni ništa ne rade. Evo više od dvije godine kako su imenovani – zna li iko išta, šta oni rade, dajte mi barem jedan projekat da su uradili, išta. Nema! Samo se zadužuju i ZDK je najzaduženiji kanton entiteta Federacija BiH.

Kada sam preuzeo poziciju gradonačelnika, Zenica je imala 24 miliona duga i bila je maksimalno zadužena. Realizirao sam niz kapitalnih projekata, bez marke zaduženja i vratio sam, za četiri godine mandata, vratiti svih 24 miliona dugova.

I nikada se više nije radilo po Zenici nego sada. Sve su mjesne zajednice uvezane asfaltnim cestama, radi se desetine projekata…

To je način da se građanima vrati povjerenje. I u svoj grad. I u svoju državu“, kaže Kasumović.

SDA smatra najodgovornijom za sadašnje stanje, ali i međunarodnu zajednicu.

Ističe da „stranci“ gledaju „gdje je najmekše i tu idu“.

Zato, kaže, što je Bošnjacima predominantno stalo da država funkcionira, od njih se redovno traže novi i novi ustupci. A vodstvo SDA nije u stanju da iznjedri adekvatnu strategiju, jer im lider nije kapacitiran za to, smatra naš sagovornik.

„Na prošlim sam općim izborima dobio ogromnu podršku građana u ovoj izbornoj jedinici za Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine. Glasači su znali da nemam najmeru napuštati poziciju gradonačelnika. Ali su glasali za mene.

U državnom parlamentu vam je plaća nekih 6.000 – 7.000.

Moja plaća, kao gradonačelnika, je 3.087 KM. No, ostao sam ovdje i napravio promjene, što su građani prepoznali.

SDA već 30 godina drži kantonalnu vladu ovdje. Već sam rekao da su od ZDK napravili najzaduženiji kanton u entitetu F BiH. Ta grupa, da se tako izrazim „jadnika“ ne zna ni ko ih vodi, ali ne odustaju od daljih kredita.

A ovaj kanton je najveći izvoznik!

Pa kako uspijevaju ništa ne raditi?!

E zato ih se pod hitno mora smijeniti.

Imam 17 potpisa za njihovu smjenu. Oni imaju 18 ruku, trenutno. Tu su i ljudi koji ne podržavaju ovakvu Vladu ZDK. A imaju i dva kupljena „papka“.

Bit ću iskren, ponudio sam HDZ-u da bude dio paketa koji će oboriti ovu vladu. Oni su odgovorili da će se prikloniti kada budem imao 18 potpisa. Imat ću ih! 

A onda mi HDZ neće trebati.

Najnovija varijanta u koju idem je – bez HDZ i SDA. U naredna dva – tri mjeseca to bi se moglo i ostvariti“, kaže naš sagovornik.

Kasumović ističe da ga ne zanima da bude ni kantonalni premijer, niti predsjednik…

„Ne želim i neću biti vođa. Bit ću sretan kada se pojavi neko ko će to raditi i podržavat ću ga svim svojim bićem.

Zenička inicijativa, kako će se stranka zvati, rado će sarađivati s srodnim partijama. SDA, ovakva kakva je sada, nije među njima“, kaže.

Upitan da li će se spajati s drugim strankama, odgovara kontra-pitanjem – s kojim?

„Formirana je Narodna evropska stranka. U njoj je NBL, koji me podržava u Gradskom vijeću.

U GV me podržava i SDP.

Trenutno, bliži sam saradnji s SDP-om, nego s NES-om. Ali, SDP mora biti mnogo, mnogo agilniji.

Zato se ne priklanjamo nikome“, zaključuje Kasumović.  

Politički.ba