Kardinal Puljić na ponoćki u Sarajevu: Želim da svi budemo ujedinjeni u ovom slavlju

Služenjem mise ponoćke u crkvama širom Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta katolici su dočekali jedan od najvećih blagdana – Božić. U Sarajevu je veliki broj vjernika misu ponoćku obavio u Katedrali Srca Isusova.Ponoćku je u glavnom gradu BiH predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. 

“Molimo se za potrebni mir u našim srcima, porodici i cijeloj zemlji”, poručio je kardinal Vinko Puljić.

U poruci u povodom najradosnijeg katoličkog blagdana Božića nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić je izrazio želju da svi u ovom trenutku slavlja budu ujedinjeni.

“Ova noć je posebna jer se u njoj nešto posebno dogodilo jer to i slavimo”, poručio je kardinal Puljić.

Puljić se dotakao i problema migrantske krize u svijetu kazavši da su moćnici stvorili uvjete da ti ljudi moraju bježati iz svojih zemalja te da je izgubljen osjećaj čovjekovog dostojanstva.

“Pratio sam ta događanja. Naoružavali su ih, a sada ih treba progoniti. Negdje je čovječanstvo izgubilo kriterije, jer ne vrednuje čovjeka već interes i profit. U toj globalizaciji čovjek se izgubio. Izgubili smo plemeniti osjećaj da čovjek ima dostojanstvo.”

Vjernici slave rođenje Isusa Krista pjevajući božićne pjesme i moleći za zdravlje, mir i blagoslov. 

Tokom Ponoćke iz katoličkih crkava širom BiH poslane su poruke mira, ljubavi, suživota, a svećenici i nadbiskupi pozvali su na dobročinstvo i pomoć onima koji su u najvećoj potrebi. Kao i svake godine, uz katolike Ponoćki su prisustvovali i pripadnici drugih vjera, prijatelji koji dijele radost Božića s njima. 

Badnja večer je simbol novog početka, pa se tako svi oni koji su se sa nekim tokom godine zavadili, na ovo veče praštaju i mire. Nakon mise ponoćke ispred crkve je uslijedilo kolektivno čestitanje.

Katolici širom svijeta u ponedjeljak su obilježili Badnjak, dan prije Božića, kada se slavi rođenje Isusa Krista.

Klix