Kardinal Puljić: Javno mnijenje je bolesno jer su se urušile vrednote

Petnaesto hodočašće vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je 10. oktobra 2020.

S hodočasnicima Misu su u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca slavili nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, dok su zbog pandemije otkazani Križni put i pozdrav Gospinu liku u crkvi.

Kardinal Puljić u propovijedi je istaknuo potrebu odgovornosti, ne samo za zdravlje nego na svim područjima.

“Dok nam ‘peru mozak’ s brojkama o zaraženim i umrlim od koronavirusa nitko ne spominje ubijenu nerođenu djecu”, napomenuo je kardinal Puljić, poručivši da je potrebno da čovječanstvo shvati svoju odgovornost.

U društvu donosimo zakone, kojima zapravo Božji zakon mijenjamo, pogotovo kad je u pitanju brak i obitelj. Ističemo demokratska prava, a gdje je tu demokracija koja ruši zakon i obitelj, to je demon-kracija. Zato moramo ugraditi odgovornost na svim razinama. Život je vrijedan od samoga začeća do prirodne smrti. Život treba vrednovati i na njega uložiti odgovornost, poručio je kardinal Puljić.

Govoreći nadalje o bolestima, kardinal Puljić je primijetio kako se u društvu govori o kriminalu i korupciji, ali se ne spominje nemoral koji je postao nešto normalno. Spomenuo je laž kao bolest od posebnog značenja: „Kada treba nekoga oblatiti – nije njih sramota ni grijeh. Nalagati i oblatiti u medijima! Još nisam ni jedan medij susreo da je javno rekao: ‘Oprostite, mi smo se prevarili, mi smo krivo rekli…’ Kakvo to društvo želimo izgraditi? Bolesno. Javno mnijenje je bolesno jer su se urušile vrednote. Potrebno je vratiti prave vrednote gdje je čovjek u središtu – njegova prava, njegovo dostojanstvo. Ne daje to država i politika, to je Bogom dano. Samo su država i politika dužne pomoći da čovjek živi svoje dostojanstvo, svoja prava, i da izgrađuje međuljudske odnose. Zato je potrebno odgojiti savjest, voditi računa s Božjim zapovijedima. Zato je potrebno shvatiti: Ako Boga uklonimo, čovjek je u opasnosti”.

Zaključujući propovijed kardinal Puljić je pozvao vjernike da imaju povjerenje u Božju ljubav i da mole Majku Božju kako bi znali svoje bole nositi i liječiti ih u Isusovim ranama, prenosi Katolička tiskovna agencija.

Patria