NaslovnicaBiHKantonu Saraj...

Kantonu Sarajevo manji koeficijent

Zakon o izmjenama zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine prihvaćen je većinom glasova na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a propisuje umanjenje koeficijenta (pondera) u raspodjeli prihoda, koji je dosad imao Kanton Sarajevo, sa 2 na 1,5.

Tokom rasprave, delegati iz Kantona Sarajevo su se oštro protivili navedenom pravilu tvrdeći da ne počiva na stručnim ekonomskim procjenama i komunikaciji sa sredinama na koje se odnosi.

Prema riječima jednog od sarajevskih delegata Elmedina Konakovića, pravo rješenje treba tražiti u mišljenju struke, odnosno Ekonomskog instituta, a ne ozakoniti loš model koji, osim što Sarajevu oduzima 144 miliona KM, ne rješava suštinski probleme kantonima zapostavljenim dosadašnjim pravilima.

Nasuprot ovim stavovima, delegati iz Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog i drugih kantona isticali su da ‘niko ne želi nikome oduzimati ništa’ već bar malo ispraviti dosadašnju nepravdu prema njiihovim područjima.

Svi govornici tvrdili su da žele ravnomjeran razvoj Federacije, samo što su, prema diskusijama delegata iz Kantona Sarajevo, mišljenja o načinima na koje to treba postići – suprotna.

Delegati iz drugih kantona tvrdili su da poštuju i vole glavni grad njihove zemlje te da im nije bila namjera naštetiti mu već pomoći sredinama koje su dosad bile zapostavljene.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.