BiHKanton Sarajevo još nema ministra zdravstva

Kanton Sarajevo još nema ministra zdravstva

Kanton Sarajevo u jeku pandemije još nema novog ministra zdravstva. Nakon što je Rusmir Mesihović, kadar DF-a, na ovu poziciju dao neopozivu ostavku, nastala je politička trakavica, ponajviše na relaciji DF i SBB. Još se čeka dogovor ove dvije političke stranke, kako bi ime novog ministra bilo i potvrđeno.

Do sada iz SBB-a su bili jasni poručivši da neće bezrezervno podržavati DF-ove kandidate, što se pokazalo na primjeru Nijaza Štitkovca. Kritizirali su i rad sada već bivšeg ministra Mesihovića.

Na prozivke se oglasio i sam Nijaz Štitkovac koji kaže:

Nisam nimalo sretan što je moje ime postalo razlogom nesuglasica na političkoj i javnoj sceni u Kantonu Sarajevo. Iz najbolje namjere sam prihvatio ponudu Demokratske fronte da u ovom nezahvalnom trenutku budem kandidat za ministra zdravstva Kantona Sarajevo i svoje ljudske i stručne kapacitete stavim na raspolaganje društvu, šta god ko o tim kvalitetima mislio. Zahvalan sam Demokratskoj fronti na ukazanom povjerenju, jer za mene to, osim velike obaveze, predstavlja i veliku čast i priznanje. Predlagač je znao da bih ja dao sve od sebe da povjerenu dužnost obavljam na najbolji način. Neki politički krugovi se nisu složili sa ovim prijedlogom i to je valjda njihovo legitimno pravo. Naravno, nisu prijatne neke kvalifikacije od strane ljudi koji tvrde da me ne poznaju, ali to je cijena javnog društvenopolitičkog djelovanja i ne zamjeram im puno.

Želim da se zna da ja lično u ovome trenutku, ali i od trenutka same kandidature nisam smetnja da se proces imenovanja ministra zdravstva završi što prije i bez mene.

Imenovanjem novog ministra zdravstva neće nestati niti oslabiti koronavirus sam od sebe, makar ministar bio “poznat”, “relevantan”, “kompetentan” i “adekvatan”. Ko god da on ili ona bude, imaće pune ruke posla, obaveza i odgovornosti, ne samo u pogledu aktuelne pandemije, nego i rješavanju mnogih drugih problema u zdravstvu.

Nekako se stiče dojam da je u toku imenovanje ministra za koronavirus, a ne ministra zdravstva u cjelini. Naravno da je pandemija trenutno najveći problem. Kako god bilo, na nama svima je da budemo odgovorni prema sebi i drugima, da poštujemo mjere zaštite, a na sistemu je da iznalazi najbolja rješenja u borbi protiv koronavirusa, ali i zaštiti stanovništva od drugih bolesti.

Iskreno se nadam da će se ova trakavica brzo završiti na zadovoljstvo svih političkih subjekata, ali prvenstveno na zadovoljstvo i u korist građana, korisnika zdravstvenih usluga.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE