NaslovnicaBiHKampanja 'Hoć...

Kampanja ‘Hoćemo da dišemo punim plućima’ u Tuzli

Tuzla i Lukavac i dalje su među najzagađenijim gradovima u Evropi uz enormne količine zagađujućih i otrovnih materija u zraku, posebno u zimskom periodu. Velika je to prijetnja po zdravlje stanovništva i zahtijeva što hitniju i efikasniju reakciju nadležnih. Na to su danas, simbolično, u pet do dvanaest, mirnim okupljanjem upozorile srednjoškolke iz Tuzle u okviru kampanje ”Hoćemo da dišemo punim plućima”.

Kampanjom ”Hoćemo da dišemo punim plućima”, koja će trajati do kraja februara, želi se ukazati na problem zagađenja zraka u Tuzli, Lukavcu i Živinicama. Osim industrijskih postrojenja, najveći zagađivači su individualna ložišta i saobraćaj. Koncentracija nezdravih i lebdećih čestica već odavno prelazi normalne vrijednosti, što se odražava na zdravlje stanovništva.

Kampanju ”Hoćemo da dišemo punim plućima” provode mlade ekološke liderke iz dvadesetak srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona, uz podršku Centra za ekologiju i energiju.

Nakon završetka kampanje krajem februara, mlade aktivistice će organizirati javnu tribinu u okviru koje će prezentirati problematiku zagađenja zraka sa prijedlozima za njeno rješavanje.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.