Kamen iz Rusije sadrži 30 000 dijamanata

911

Istraživači su otkrili neobičan kamen u blizini Arktika koji je crveno-zelene boje i sastoji se od dijamanata. Od gotovo 30 000 bezbojnih mikrodijamanata, da budemo precizniji. Rezultati su predstavljeni nedavno na Kongresu geofizičara u San Franciscu, a rad će biti objavljen sljedećeg mjeseca u časopisu Russian Geology and Geophysics.

Ovaj 30-milimetarski, 10,5 grama težak svjetlucavi kamen, donacija je znanosti njegova vlasnika – sibirskog rudnika dijamanata Udachnaya, kojim dominiraju vulkanski ksenoliti s nekoliko dragocjenih dijamantnih primjeraka. Među njima je i ovaj jedinstveni dijamantni ksenolit kojemu granat i olivin daju one božićne nijanse crvene i zelene boje. Tim istraživača iz SAD-a, Njemačke i sibirskog ogranka Ruske akademije znanosti izradio je 2D i 3D slike tog čudnovatog kamena pomoću visokorezolucijske kompjutorske tomografije koristeći X-zrake (postupak sličan CT skeniranju u medicini). Te slike otkrile su relativnu brojnost različitih mineralnih dijelova, pa tako dijamanti čine 9.5 posto cijelog volumena tog kamena.

Mikrodijamanti veliki su između 100 i 700 mikrometara. S milijun karata po toni, to je apsolutno najveći prinos dijamanata ikad u ksenolitskom omotaču, napisali su istraživači. Tipična dijamantna ruda u prosjeku ima između 1-6 karata po toni (karat je oko petine grama). No, upravo iz razloga što su tako maleni, ovi dijamanti nisu baš toliko vrijedni kao nakit.

„Uzbudljiva stvar je što taj kamen sadrži 30 000 malenih kristala, savršenih oktaedara, a ne jedan veliki dijamant. Djeluju kao da su formirani u trenutku. Ovaj kamen je jedan vrlo čudan primjerak”, rekao je Lawrence Taylor sa Sveučilišta u Tennesseeju.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.