Kako su visočki istražitelji pronašli nesavjesnog vozača koji je udario djevojčicu

OTKRIO GA JEDAN DETALJ

Kako su visočki istražitelji pronašli nesavjesnog vozača koji je udario djevojčicu

Izvršenim provjerama u evidencijama, utvrđeno je i da J. A. ima ukupno 3.787 KM neplaćenih kazni izrečenih za počinjene prekršaje

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona uhapsili su J. A. (35) iz Visokog, zbog sumnje da je jučer oko 17 sati, u mjestu Bradve kod Visokog, vozilom udario 13-godišnju pješakinja iz Visokog, koja je zadobila teške povrede konstatovane u Kantonalnoj bolnici Zenica. 

On je tokom kriminalističke obrade priznao da je udario djevojčicu. Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, nije bilo očevidaca, što je otežavalo posao istražiteljima u pronalasku nesavjesnog vozača.

Nadzorne kamere

– Uviđajnim radnjama se pristupilo maksimalno profesionalno i detaljno, kako bi se pronašao i najmanji trag koji bi mogao pomoći u identifikovanju i otkrivanju vozača i utvrđivanju vozila. Na osnovu pronađenog dijela plastike, došlo se određenim provjerama do podataka i informacija koji su ukazivali na marku vozila, što je kasnije bilo od značajne koristi prilikom pregleda snimaka sa nadzornih kamera i sistema video nadzora postavljenih na području naseljenog mjesta Moštre – saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Daljnjim operativnim radom, policajci su došli do saznanja, te su u mjestu B. Mahala pronašli Peugeot, registarskih oznaka T40-M-322, koje je bilo parkirano u garaži, na kojem policajci uočili oštećenja na prednjoj strani i poklopcu motora. Utvrđeno je da je vozilo koristi J. A.

Izvršenim provjerama u evidencijama, utvrđeno je i da J. A. ima ukupno 3.787 KM neplaćenih kazni izrečenih za počinjene prekršaje, te da su mu pripadnici Policijske uprave II, u Kaknju i Visokom, u proteklom periodu privremeno oduzeta dva vozila zbog počinjenih višestrukih prekršaja u saobraćaju, te zbog činjenice da navedeni vozač svojim ponašanjem, odnosno učestalim vršenjem prekršaja u saobraćaju predstavlja opasnost po sigurnost građana i drugih učesnika u saobraćaju.

J. A. se sumnjiči za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa i neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nezgodi. Nakon hapšenja 36-godišnjak je zadržan u prostorijama za zadržavanje Policijske stanice Visoko, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Oduzeto vozilo

Sporno vozilo je oduzeto i izmješteno na službeni parking prostor Policijske stanice Visoko, gdje će biti predmet potrebnih provjera i vještačenja.

– Ovdje je bitno napomenuti da su u samo nekoliko sati, policajci angažovani na rasvjetljavanju činjenica i okolnosti pod kojim je izvršeno ovo krivično djelo, dobro planiranim i koordiniranim operativnim radom na terenu, uspjeli rasvijetliti okolnosti pod kojim je došlo do naznačene saobraćajne nezgode, te utvrditi identitet i lišiti slobode vozača koji je učestvovao u ovoj nezgodi i pobjegao sa mjesta iste – saopćili su iz MUP-a ZDK.

avaz