Kako su pametni telefoni u par godina promijenili naše živote

Eksplozija pametnih telefona u samo desetak godina promijenila je način na koji se zabavljamo, informiramo ili radimo, a mnogima su oni danas jedini uređaj za ulazak u digitalni svijet

Zahvaljujući pametnim telefonima mnoge stvari uzimamo zdravo za gotovo. Praktično sve udaljeno nam je jedan dodir prsta na ekranu naših mobitela, od naših bankovnih računa, videotekeili privatnih fotografija. Sve imamo odmah i sada i toliko smo se brzo naviknuli na to, da nam je praktično nezamislivo kako smo bez svega toga živjeli prije tih desetak godina.

Sjećate li se vremena prije Interneta i pametnih telefona? Kada nam je najveća distrakcija bio televizor? Koliko vam je puta palo na pamet, kada ste na primjer vidjeli kako današnja djeca stalno igraju  igrice na mobitelima, kako se svijet promijenio i kako ste se vi nekada stalno igrali vani. Nekada nam je najveća kazna kada smo nešto napravili bila da smo morali ostati u kući. Današnjoj djeci je najveća kazna kada ih se „potjera“ van i zabrani tehnologija u svakom obliku – TV, računari, telefoni, tableti…

Istina je da se svijet promijenio i moramo mu se prilagoditi. Tehnologija i povezanost na Internet kamo god da dođemo nam je omogućila da nam komunikacija s bilo kim na svijetu bude nadohvat ruke. Uključujući i s onima koji sjede preko puta nas.

Pametni telefoni nam uništavaju odnose

Puno sam puta sjedila s prijateljicama i prijateljima dok su oni (ili ja) tipkali na mobitel. Isto sam tako puno puta vidjela mlađe generacije kako sjede zajedno za stolom i svatko gleda u svoj mobitel ili se čak dopisuju jedni s drugima (a sjede jedan nasuprot drugog).

Osim što je to, priznajem, nepristojno, takav način komunikacije (ako se to može nazvati komunikacijom) ima i određeni učinak na interpersonalne odnose.

To stalno gledanje u ekran pametnog telefona dok smo okruženi drugim ljudima ima i svoj naziv – phubbing, možemo ga najjednostavnije objasniti kao ignorisanje druge osobe zbog gledanja u ekran pametnog telefona. I upravo bi vas taj phubbing mogao koštati prijateljstva i veze.

Istraživanje Jamesa A. Robertsa i Meredith E. David s Poslovne škole Hankamer sa Sveučilišta Baylor u SAD-u, pokazalo je da phubbing utječe na zadovoljstvo u vezi, pa na kraju i u životu.

Istraživači su ispitali 453 odraslih ispitanika i otkrili da kada partner gleda u mobilni telefon, druga osoba se osjeća ignorirano i da njihovo zadovoljstvo vezom opada.

„To manje zadovoljstvo vezom pak dovodi do manjeg zadovoljstva u životu i na kraju, veće razine depresije“, otkrio je jedan od istraživača James A. Roberts.

Iako je ovo istraživanje ispitivalo zadovoljstvo romantičnom vezom, te rezultate možemo prenijeti na apsolutno sve odnose – s prijateljima, kolegama na poslu, roditeljima, djecom… jer uzrok i posljedica su svugdje isti – phubbing, odnosno ignorisanje zbog gledanja u mobitele dovodi do osjećaja usamljenosti i neželjenosti, što uzrokuje destabilizaciju odnosa. Na kraju krajeva, zašto bi uopšte htjeli s nekim na kahvu ili na neki dogovor ako će stalno gledati u pametni telefon?

Tehnologija nas istovremeno povezuje i udaljava

Kao što nam je već poznato, tehnologija nam je omogućila da nam cijeli svijet bude nadohvat ruke. S druge strane, previše informacija i komunikacija putem Interneta nas udaljava jedne od drugih – emocionalno i fizički.

„Takva vrsta povezanosti sa sobom može donijeti osjećaj nepovezanosti. Kada je većina naše svakodnevne komunikacije površna, imamo osjećaj da nas nitko ne vidi, ni ne čuje. Ironično je da pokušavamo ublažiti tu usamljenost tako da posežemo za svojim pametnim telefonima i tražimo trenutačno i lako povezivanje, što je na kraju i izvor naše usamljenosti, umjesto da stvaramo dublju povezanost s ljudima koji nas okružuju, kroz razgovor i iskustva licem u lice. Moderna tehnologija nas drži usamljenima zajedno“, napisala je u svom članku dr. Jan Hills.

A posljedice odrastanja s tehnologijom?

I roditeljstvo je danas mnogo teže nego je bilo u doba naših roditelja. Prvenstveno zbog toga što danas i žene i muškarci rade sve duže radne sate. Naši su roditelji imali više-manje 8-satno radno vrijeme, došli kući i posvetili svoje vrijeme djeci. Ako naši roditelji nisu imali vremena, uvijek smo imali prijatelje i otvoren prostor za igru. Igru uživo, a ne online. Upravo ta emocionalna povezanost nedostaje današnjoj mladeži i djeci. Jesmo povezani putem Interneta, ali nam treba stvarna povezanost, ona u „četiri oka“.

„Današnja djeca se emocionalno ne povezuju. E-mailovi, poruke… svemu tome nedostaje emotivne kvalitete interakcije licem u lice“, rekla je Denise Daniels, stručnjakinja za roditeljstvo i medicinska sestra na pedijatriji, za Deseret News.

Komunikacija putem tehnologije nije ista kao komunikacije licem u lice. Ta tehnološka komunikacija utiče na mozak djece kod odrastanja. Neurotransmiteri u mozgu kod djeteta reagiraju i razvijaju se na temelju glasa roditelja, drugih osoba, na temelju igre s vršnjacima. Nedostatak takve komunikacije mijenja mozak djece.

„Bez obzira na sve prednosti, tehnologija može promijeniti moždane puteve i razvijati ih na drugačiji način nego što bi se razvili u normalnim okolnostima. Njihovi se neuronski putevi promijene i razviju se na neki drugi način, što utiče na koncentraciju, samopouzdanje i u mnogim slučajevima ne razviju dublje lične odnose. Izgube empatiju“, rekla je dr. Kate Roberts, školska psihologinja.

S druge strane, nije sve tako sivo i tehnologija ima i neke korisne učinke. Kod mnoge djece olakšava komunikaciju s roditeljima. Tako se primjerice, studenti iz jednog grada koji studiraju u drugom mogu bez problema svakodnevno čuti s roditeljima putem Skypea i to komunikacijom lice u lice, makar ona bila putem Interneta.

Isto tako, omogućuje i povučenoj djeci da lakše ostvare komunikaciju s vršnjacima.

U svakom slučaju, s tehnologijom kod djece moramo biti oprezni. Ni premali, ni preveliki doticaj s tehnologijom nije dobar. Potrebna je kontrola vremena koje provedu na Internetu ili na pametnim telefonima.

Jesmo li ovisni?

Jeste li znali da u svijetu postoje centri za odvikavanje ovisnosti o Internetu i tehnologiji? Iako se psiholozi i psihijatri diljem svijeta još uvijek ne mogu složiti da li je ovisnost o tehnologiji i Internetu zapravo prava ovisnost, takvi su centri sve popularniji. Ono što je možda malo ironično je da na Internetu postoje stranice koje pružaju savjete kako liječiti tu ovisnost ili kako provoditi manje vremena online. Čak postoje aplikacije koje nam govore kada je vrijeme da pustimo svoj mobitel iz ruke.

Službena ovisnost ili ne, vjerojatno ste već mnogo puta primijetili, kada izađete iz kuće bez pametnog telefona, bilo da ste ga zaboravili ili ste ga ostavili na punjaču, da ste se osjećali kao da ste ostavili desnu ruku kod kuće. Nelagodno ili možda čak pomalo usamljeno. Većina nas može bez pametnog telefona, ali se bolje osjećamo kada je s nama, kada znamo da se u bilo kojem trenutku možemo povezati, makar to značilo ignoriranje neke druge osobe, iliti već spomenuti phubbing.

Na kraju, ako mislite da se taj phubbing ne odnosi na vas, da vi samo pogledate na mobitel kada je to potrebno, samo da vidite novi mail, poruku na Facebooku ili da samo pročitate onaj zanimljivi članak, imajte na umu da je vrijeme relativno i da ne prolazi isto vama na mobitelu kao onome tko sjedi preko puta vas i čeka da završite.

Preuzeto sa: womeninadria.com