Kako se širila AS grupacija i koje firme danas kontroliše

AS grupacija iz Tešnja u proteklih 20-ak godina prošla je put od lokalne firme do jedne od najvećih grupacija u BiH i regionu. Njihova posljednja akvizicija je preuzimanje većinskog udjela u Solani Tuzla prije nekoliko dana.

Ovo je samo nastavak puta koji traje već dugi niz godina a obilježen je velikim akvizicijama, odnosno preuzimanjem poznatih bh. kompanija.

Prvu trgovinu otvorili su još 1988, a kompanija AS je osnovana 1996, nakon čega počinju i s proizvodnjom. Put od lokalne firme do velike grupacije započeli su akvizicijama prije 11 godina, kada su preuzeli kompaniju Kent u Visokom. Riječ je o prvoj akviziciji u kojoj je jedan domaći proizvođač kupio stranu firmu. Akvizicija je okončana 22. jula 2007, i tada je to odjeknulo kao senzacija.

– Mi smo tada bili u svojevrsnoj ekspanziji sa našim konditorskim programom, a Kent Elit je na neki način stajao na putu našeg razvoja. Sudeći po tome kako se situacija dalje razvijala na tržištu, akvizicija se pokazala kao pun pogodak, kazao je jednom ranijom prilikom Mirsad Omić direktor prodaje AS d.o.o., firme koja je tada provela proces kupovine ove turske tvornice keksa sa njenim pogonima u Visokom.

Drugi ključni momenat dešava se tri godine kasnije, kada AS preuzima visočki Vispak, što je bila jedna od najznačajnijih akvizicija u sektoru proizvodnje hrane u Bosni i Hercegovini.

 

AS Group 2013. godine preuzima vodu Oaza, od koje također pravi veliki domaći brend, a potom slijedi prelomna godina, 2014., kada tešanjska firma preuzima sarajevske gigante Klas i Sprind, kao i Mlin i pekare Ljubače i time postaju jedan od lidera u proizvodnji hrane na domaćem tržištu.

Prošla, 2017. godina također je obilježena akvizicijama. Tada su, naime, preuzeti krajiški gigant Agrokomerc, nakon čega su oživljeni brojni pogoni ovog preuzeća, jednog od najpoznatijih na prostoru bivše Jugoslavije.

Osim toga, AS je lani preuzeo Svjetlostkomerc, vodeći bh. maloprodajni lanac knjižara.

AS preko Vispaka danas ima 85 posto dionica Svjetloskomerca.

Ove godine kompanija je nastavila s velikim akvizicijama. U prvom dijelu godine preuzet je kontrolni udio u Zeničkoj industriji mlijeka (ZIM), nakon čega je u maju AS postavio svoj Nadzorni odbor u tom preduzeću.

Osim toga, kako smo rekli na početku teksta, preuzeli su 50,1 posto dionica Solane i najavili put ka punom vlasništvu preduzeća.

Osim toga, AS grupacija posjeduje još nekoliko manjih kompanija.

(Autor: BiznisInfo)