PreporukaMuzikaKako se odlučuje o redoslijedu nastupa za finale Eurosonga

Kako se odlučuje o redoslijedu nastupa za finale Eurosonga

Odmah nakon što se druga polufinalna noć privede kraju i tako se kompletira lista učesnika koji su se planirali u finale – organizatori Eurosonga javnosti predstavljaju raspored nastupa za veliku završnicu ovog muzičkog takmičenja. Ali ko i kako odlučuje o redoslijedu takmičara?

Od samih početaka Eurosonga postoji vjerovanje da – ako takmičari nastupaju među posljednjima, onda imaju veće šanse da osvoje prvo mjesto. Ova tvrdnja se pokazala istinitom nekolicinu puta.

Međutim, na redoslijed nastupa utječe veliki broj faktora. Christer Björkman, jedan od producenata ovogodišnjeg Eurosonga rekao je kako odlučivanje o redoslijedu počinje čim produkcija dobije kompletiranu listu svih finalista.

“Najprije poredamo sve pjesme, dobro utvrdimo šta je sve na stolu. O kakvim se pjesmama radi? Kakva je njihova poruka, boja, žanr, tempo… Sve su to detalji na koje morate obratiti pažnju. Spajate sve te sitnice i pravite ‘flow’, kako biste kreirali zabavnu večer za publiku – ali i istovremeno dopustili svakom izvođaču da maksimalno iskoristi svoje tri minute”, priča Björkman.

Dodaje kako je u proces odlučivanja uključen veliki broj ljudi, jer je mnogo stvari na koje je potrebno obratiti pažnu kako bi raspored što bolje odgovarao produkciji i izvođačima.

“Kompletan proces nadgledaju ljudi koji nisu dio produkcije, kako bismo bili sigurni da je sve završeno u skladu s pravilima”, kaže.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE