ZanimljivostiKako pravilno osušiti odjeću da bi što duže izgledala kao nova?

Kako pravilno osušiti odjeću da bi što duže izgledala kao nova?

Odjeću je najbolje sušiti vani na svježem zraku, osušit će se brzo, a nećete riskirati sa se pojedini komadi unište u sušilici.

Samo obratite pažnju na jednu stvar, kod sušenja odjeće vani pripazite da osjetljive komade, poput onih koji u materijalu sadrže elastin, ne sušite na direktnom Suncu.

Također, prije stavljanja odjeće na sušenje provjerite šta piše na etiketi. Kvadrat s krugom u sebi je oznaka za dopušteno sušenje u sušilici. Tačkice u krugu su oznaka za temperaturu – jedna tačka znači sušenje na niskoj temperaturi, a dvije na normalnoj.

Kvadrat sa okomitim i vodoravnim linijama označava sušenje na zraku: jedna vodoravna linija – sušenje odjeće tako da je ravno položena, jedna okomita linija – sušenje tako da odjeća visi na konopu. Dvije vodoravne linije znače da odjeći treba sušiti na ravnoj površini cijeđenjem.

Ukoliko se u desnom gornjem kutu kvadrata koji označava način sušenja nalazi linija, to je znak za sušenje rublja u sjeni, ne direktno na suncu.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE