Kratak vijek trajanja pojedinih sorta voća i povrća zahtjeva njihovu obradu, ukoliko želimo uživati u njihovim plodovima i tokom zime. Stoga dani jeseni su vrijeme kada domaćice vrijedno rade, spremajući ukusnu zimnicu.
Povrće je sastavni dio kiselih salata koje su odlični prilozi uz zimske obroke. Međutim, pored kiselih salata mnogi za zimnicu spremaju i ajvar i pinđur.
Iako se pinđur i ajvar spremaju od sličnih namirnica, za pripremu pinđura potrebno je manje vremena. Također, povrće u pinđuru sitni se na komade, dok se za ajvar u potpunosti melje.
Potrebni sastojci:
tri kg paprika
1,5 kg paradajza
70 ml jabučnog ocata
150 ml ulja
50 g šećera
jedna kašika soli
Način pripreme:
Papriku možete ispeći na roštilju ili u pećnici, nakon toga u veću posudu stavite foliju, pa preko paprike i zatvorite foliju da ne ulazi zrak. Ostavite povrće da se ohladi i omekša tokom noći, jer će se lakše guliti. Ujutru ogulite paprike i odstranite im košpice.
Zatim ogulite paradajz nasjeckajte i stavite u duboki lonac te dodajte usitnjeni bijeli luk. Kad paradajz u potpunosti omekša dodajte nasjeckanu papriku, peršun, sol i šećer te ocat. Kuhajte oko sat vremena kako bi postalo gusto. Smjesu je potrebno stalno miješati kako pri dnu ne bi zagorjela.
Pinđur je gotov kaka se smjesa koju miješate ne vrati odmah u prvobitno stanje. Gustina pinđura bit će manje gusta od ajvara. Gotov pinđur prebacite u prethodno sterilizirane tegle. Tegle okrenite naopako i ostavite da se ohlade i vakumiraju.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.