Pokvarena jaja moguće je prepoznati na više načina, a jedan od najjednostavnijih je test plutanja. Uz to miris, ali i boja, mogu biti znak da su pokvarena.
Čak i ako imate najbolju namjeru da idete u kupovinu, planirate svoje obroke , kuhate što je više moguće i koristite sve namirnice koje ste kupili, još uvijek će postojati oni trenuci kada shvatite da imate hranu koja se pokvarila prije nego ste ju uspjeli spremiti.
Ovo može biti frustrirajuće sa bilo kojom vrstom namirnica, ali posebno s jajima uzevši u obzir porast cijena u protekloj godini.
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), konzumiranje pokvarene hrane može povećati rizik od bolesti koje se prenose hranom, a koje su povezane s preko 200 različitih vrsta bolesti. Salmonela je ono što posebno zabrinjava kod jaja, zbog čega upozoravaju na konzumaciju sirovih jaja u tijestu za torte ili kolače, jedenje jaja koja su razbijena ili konzumiranje pokvarenih jaja.
Test plutanja je jedna od najčešće preporučenih metoda za testiranje je li jaje još uvijek dobro ili ne. Sve što treba da uradite je da napunite posudu vodom i stavite jaje u nju. Svježa jaja će potonuti na dno, dok će starija plutati.
Čak i ako je jaje koje pluta starije, to ne znači nužno da se pokvarilo. Ako razbijete jaje i ono pusti neobičan miris, to može značiti da se pokvarilo.
Uradite test mirisa i pregledajte jaja – Jedan od načina da provjerite da li vam se bilo koja hrana pokvarila jeste da je pomirišete. Svježa jaja ne bi trebala imati miris, a ako jaje miriše na sumpor, najbolje ga je baciti.
Uz provjeru mirisa vaših jaja, ponekad možete utvrditi da li se jaje pokvarilo pomoću vizuelnih tragova. Žumance svježeg jajeta bit će svijetlo i okruglo, a bjelanjak se neće mnogo širiti.
Također svaka ružičasta ili prelivna boja u jajetu, nakon što se otvori, može ukazivati na to da su bakterije počele rasti. Prije nego što čak i razbijete jaja, provjerite da nema pukotina ili sluzave konzistencije na ljusci jajeta.
Ako se i dalje osjećate nesigurno nakon što ste skuhali jaje, možete potražiti nekoliko znakova koji ukazuju na to nakon što je kuhano. Pokvareno jaje bi čudno mirisalo, a tekstura bi bila ljigava ili kredasta.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.