Kako izgleda donji dio sante leda

642

Fotograf Alex Cornell svojim je fotoaparatom uhvatio rijedak prizor izokrenute sante leda i otkrio kako izgleda njeno dno koje je dugi niz godina bilo pod površinom hladnih voda Antarktike.

Sante leda uglavnom su bijele jer se sastoje od zbijenih čestica snijega koji reflektira sve frekvencije vidljive svjetlosti. Ako visoki tlak zbije čestice snijega ili ih morska voda smrzne, praznine između snijega nestaju, a s time nestaje i njihova reflektirajuća površina.

Zrake sunčeve svjetlosti (crvene i žute) apsorbiraju se kada prolaze kroz led, a plava svjetlost se raspršuje. Nešto od te raspršene svjetlosti mi vidimo kao plavu boju koju povezujemo s čistom vodom – iako neki mikroorganizmi i hemijski spojevi mogu dodati nijansu zelene boje.

santa leda3Ista se stvar događa kada je voda smrznuta i kada više nema zraka između čestica snijega. To se mnogo češće događa na dnu sante leda nego na njenoj površini, a jedan od načina za vidjeti ovaj prizor je zaroniti u vrlo hladnu vodu.

santa leda2

 

Ponekad se sante leda prevrnu što nam omogućava da vidimo kako izgleda njihovo dno. To se uglavnom događa nakon što se santa odlomi, ali nekad se prevrne i uslijed oluje.

Za vrijeme posjeta Antarktici, Cornell je svjedočio jednom takvom događaju kojeg je zabilježio, a danas prodaje print verzije tih fotografija.

Komentari

komentara