NaslovnicaZanimljivostiKako efikasno...

Kako efikasno očistiti aparat za kafu

Aparat za kafu koristite se svakodnevno, a česta upotreba zahtjeva i povremeno čišćenje aparata.

Aparat za kafu važno je očistiti ne samo zbog ispravnosti aparata, već i zbog okusa jutarnjeg napitka. Nakupljanje kafe može uzrokovati gorak okus kafe u šoljici, a što je još gore, može se pojaviti pljesan i kamenac. Iako plijesan u malim količinama općenito ne utječu na vaše zdravlje, međutim, pojednicima može uzrokovati alergijsku reakciju.

Da biste osigurali izvrsnu šoljicu kafe, ali i očuvali vaš aparat potrebno ga je redovno čistiti. Aparat za kafu očistite tako što prvo uklonite sve dijelove koji se mogu oprati s deterdžentom za suđe, poput posudice u koju curi kafa na nekim modelima. Ovo je važno jer pomaže pri uklanjanju ostataka kafe.

Posude možete prati ručno u sudoperu toplom vodom i deterdžentom, ali obično se komadi mogu prati u mašini za pranje posuđa. Nakon što ste to oprali, prebrišite aparat izvana blago vlažnom krpom kako biste uklonili prljavštinu i prašinu.

Ako ste primijetili da kafa sporije teče iz aparata dok se kuha, vrijeme je da ga očistite octom. Spremnik napunite octom i vodom u jednakom omjeru, a na predviđeno mjesto stavite šaljicu ili neku posudicu u koju ćete isteći tečnost. Upalite aparat dok ocat i voda ne prođu kroz njega, a zatim ugasite i ostavite 30 minuta. Ponovno upalite dok sav ocat ne izađe van i ponavljajte dokle god izlazi prljavština.

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.