ZDKPolitikaKako će izgledati nova Vlada ZDK, Nezir Pivić iz Zenice novi premijer,...

Kako će izgledati nova Vlada ZDK, Nezir Pivić iz Zenice novi premijer, SBB i SDA Visoko očekuju svoj dio kolača?

Danas je sjednica Skupštine na kojoj nova većina planira smijeniti aktuelnu vladu na čelu sa Amrom Mehmedić.

Nezir Pivić iz Zenice najizgledniji je kandidat za novog premijera Zeničko-dobojskog kantona. On je predsjednik Gradskog odbora SDA Zenica i zastupnik ove partije u Federalnom parlamentu.

Stranka demokratske akcije u budućoj Vladi ZDK trebala bi dobiti tri ministarstva i to: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Obrazovanja i Poljoprivrede.

Nova većina imenovala je i predsjedavajućeg Skupštine Ćazima Huskića iz SDA kojemu to neće biti strano iz razloga jer je istu funkciju obavljao i u prošlom sazivu.

Prema ranijem dogovoru unutar nove većine, stranke koje je čine, a bile su u prethodnoj vladi, zadržat će svoje resore, a to je rekao i u svojoj izjavi ranije Miralem Gaijašević predsjednik KO SDA ZDK.

To znači da će NES i dalje imati ministra privrede. Trenutno na toj je poziciji Samir Šibonjić i vjeruje se da će i ostati. Isto važi i za resore DF-a – ministricu finansija Dženanu Čišija iiz Visokog i Adnana Sirovića, aktuelnog ministra za boračka pitanja.

Ostaje nejasno koji će resor dobiti Ivo Tadić, koji je nedavno napustio HDZ BiH.

HDZ je u odlazećoj vladi imao resor rada, socijalne politike i izbjeglica koji je vodio Zlatko Jelić, te Ministarstvo zdravstva na čijem je čelu bila Tanja Radoš-Kosić.

Tu je i SBB u kojem je i Vahid Ramić iz Visokog koji također očekuju svoj dio kolača, a GO SDA Visoko na osnovu odličnog ostvarenog izbornog rezultata s punim pravom očekuje jednu ministarsku poziciju pa bi tako uz Dženanu Čišiju koja će zadržati poziciju ministrice finansija i eventualno ono što pripadne gradskim odborima SBB-a i SDA Visoko u onoj Vladi ZDK Visoko moglo imati dobro raspoređene kadrove koji bi u naredne tri godine trebali raditi u interesu Visokog.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE