NaslovnicaZDKPrivredaKakanjke u bi...

Kakanjke u biznisu: Od pokušaja do uspjeha

Nauka smatra da je žena izvorni spol koji je nosio prvi ljudski hromosom koji je omogućio opstanak vrste. Od samog početka uloga žene je bila da da doprinos pri ljudskoj evoluciji te je na neki način bila u potlačenom položaju u odnosu na muškaraca.

Međutim, danas to nije tako. U današnje vrijeme se može reći da su žene koliko toliko ravnopravne sa muškarcima. Kroz historiju su žene pokazale da su sposobne da se izbore za svoja prava koja im pripadaju kao ljudskim jedinkama te su uspjele da se izbore za ono najvažnije – slobodu.

Općina Kakanj je jedan od malo pozitivnih primjera gdje pruža ženama izričitu ravnopravnost sa muškarcima kako u politici tako i u drugim poslovima.

Žene imaju mogućnost da osnuju, započnu posao samostalono putem podsticaja koje pruža Općina Kakanj svojim građanima. To im daje poruku da su one cijenjene u ovom gradu i da su važna karika ovog društva.

O položaju žena, kako postati vidljive te mnogim drugim temama koje se tiču žena u biznisu smo imali priliku saslušati na radionici ”Kakanjke u biznisu – od pokušaja do uspjeha” koja se održala u Parku doma kulture sa početkom od 18:00 h.

Radionicu je održala Maksuma Topalović osnivačica KICK-a (Kreativni inovacijski centar Kakanj) zajedno sa općinom Kakanj u partnerstvu koja kaže da je ovo dobra prilika sinergije vladinog i nevladinog sektora. Ova radionica bi trebala da poboljša vidljivost žena, Kakanjki u biznisu.

Ideja je da prepoznaju jedna drugu, da govore o svojim počecima i uspjesima, da se pokušaju izvući neki zaključci i pouke te da se možda oformi neka neformalna mreža u kojoj bi se razmjenjivala iskustva.

Radionica je počela sa dinamičkom vježbom upoznavanja gdje su se učesnice radionice međusobno upoznale čime se koja bavi, kako je došla na ideju i o problemima sa kojima su se susretale tokom realizacije te ideje.

U toku radionice su razgovarale o zanimljivim temama kao što su kako postati vidljiva žena u biznisu, kako prepoznati i predstaviti pravi posao te o poteškoćama sa kojima su se susretale te kako ih riješiti.

Gospođa Makusuma koja je vodila radionicu je zaokupila pažnju učesnica koje su je pomno pratile te razgovarale sa njom.

Zajedno su kroz razna izlaganja pričale o svojim uspjesima te iskustvima. Radionica je tekla mirnom i ugodnom dinamikom.

Ovu radionicu je pratio i direktor JUKSC Mirza Mušija koji je i ovaj put dao svoju podršku Kakanjkama u njihovom zalaganju i trudu da postanu važan dio ovog društva.

 

Visoko.co.ba/Kakanj-x.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.