Kakanj investitore oslobađa od visokih renti, pod tim uslovima počela gradnja i prve fabrike

831

Općina Kakanj napravila je poseban program za investitore koji žele ulagati u ovu općinu, a koji podrazumjeva oslobađanje investitora od visokih renti, i koji je već počeo privlačiti i prve strane ulagače, piše bh. novinska agencija Patria.

Naime, u Kaknju je započela izgradnja prve fabrike za toplinsku preradu životinjskog otpada. Bit će to prva fabrika ove vrste u BiH, jedna od najsavremenijih u regionu, vrijedna više od 20 miliona KM.

Investitor je zagrebačka kompanija Agroproteinka, koja je u Kaknju registrirala kompaniju Bioorganika, koja bi trebala zapošljavati i do 70 radnika.

Investitorima koji odluče ulagati na području općine Kakanj, Općina u potpunosti snosi sve troškove registracije firme!
Za gradnju objekata na području Kaknja Općina investitorima vraća i novac od naknade koja se obračunava za rentu i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

Također, investitor koji ulaže na području Kaknja oslobođen je od plaćanja naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta i komunalne naknade u periodu od pet godina, piše Patria.

Bosna i Hercegovina trenutno ima velike probleme kada je u pitanju zbrinjavanje i prerada otpada animalnog porijekla. Tokom katastrofalnih poplava koje su BiH zahvatile u maju 2014. godine, kada je stradao i veliki broj životinja, tijela uginulih životinja iz BiH slata su u Srbiju i Hrvatsku na preradu. Iz Općine Kakanj navode kako zbog zbog toga ova kompanija neće biti samo od koristi građanima Kaknja, već cijeloj BiH.

Hrvatski investitor i vlasnik Bioorganike Kakanj Ivica Grlić ranije je rekao za agenciju Patria kako će se sav otpad koji bude prerađivan u Kaknju izvoziti na strano tržište.

Komentari

komentara