Kakanj domaćin 11. Sjednice UPFBIH

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

(Kakanj domaćin 11. Sjednice UPFBIH)

Jedanaesta redovna sjednica Udruženja poljoprivrednika FBIH održana je u ponedeljak 02.12.2019. godine u sali Općinskog vijeća Kakanj. Domaćini su se potrudili da protekne sve u najboljem redu. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih poljopprivrednih udruženje iz Federacije BIH. Pored predstavnika  poljoprivrednika, obzirom da se radilo i o završnoj sjednici za 2019 godinu koja je bila i svećanog karaktera, prisustvovali su Načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, bivši Načelnik Općine kakanj i trenutni zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BIH Nermin Mandra a prisustvo su bili najavili i federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić i Kantonalni ministar poljoprivrede ZDK Mirnes Bašić ali su bili spriječeni doći.

Na sjednici su se sumirali rezultati rada u tekućoj godini, a isto tako izneseni su planovi rada za narednu godinu.  U svečanom dijelu sjednice uručene su prigodne zahvalnice za doprinos razvoju poljoprivrede. Čast da uruči zahvalnicu bivšem načelniku Općine Kakanj i trenutnom zastupniku u Parlamentarnoj skupštini BIH Nerminu Mandri, čovjeku koji je primjer i model ostalim lokalnim zajednicama kako razvijati poljoprivrednu proizvodnju,  pripala je Emiru Džafiću i predsjedniku Udruženja poljoprivrednika VI-MILK Visoko i ujedno podpredsjedniku Federalnog udruženja poljoprivrednika.

U svom obračanju poljoprivrednicima predstavnici Općine Kakanj naglasili su svoju opredjeljenost razvoju poljoprivrede kroz planski dokumet Strategija razvoja poljoprivrede Općine Kakanj 2013-2021. Iznijeli su podatak da je prilikom preuzimanja mandata načelnika Općine Kakanj, Nermin Mandra zatekao budžet za poljoprivrdu u iznosu od 38 hiljada maraka i svake godine su povećavali navedenu stavku tako da danas u 2019.godini budžet za poljoprvredu iznosi 555 hiljada maraka. Kakanjski poljoprivrednici za razliku od visočkih imaju snažnu podršku općinske administracije a to se najbolje vidi po rezultatima rada i pozitivnom trendu povećanja svih vrsta proizvodnji.  

Na kraju zahvaljujemo se domaćinima na gostoprimstvu i nadamo se da će i ostale lokalne zajednice krenuti primjerom podrške poljoprivredi kao Općina Kakanj.

Izvor: VI-MILK / Udruženje proizvođača mlijeka, rasplodnih junica, tovnih junadi i domaće autohtone pasmine goveda „Buša“ i ovaca