Poznata po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, kafa se dugo preporučuje zbog brojnih zdravstvenih prednosti. U stvari, hiljade jedinjenja “spakovano” je u svaku šoljicu, što pomaže poboljšanju mentalne budnosti, smanjenju upale, podržavanju zdravlja srca, pa čak i ublažavanju bolova nakon treninga.
Nedavna studija objavljena u Nature Microbiology otkriva novu korist kafe: podržava rast korisnih crijevnih bakterija.
U ovoj studiji, istraživači su analizirali uzorke stolice od 22.867 učesnika kako bi razumjeli utjecaj kafe na crijevne bakterije. Otkrili su da ljudi koji piju kafu imaju visok nivo jednog specifičnog soja bakterija – L. asaccharolyticus. Rezultati sugeriraju da ispijanje kafe može imati pozitivan učinak na crijeva pomažući rast dobrih bakterija.
“Ispostavilo se da je mikrobiom u crijevima vjerovatno mnogo važniji nego što smo ikad očekivali”, kaže Michael Caplan, klinički profesor na Univerzitetu u Chicagu. On objašnjava da su korisne bakterije u našim crijevima ključne za naše cjelokupno zdravlje, a da je raznolik mikrobiom ključan. Naša crijeva također sadrže većinu naših imunoloških stanica, što ih čini vitalnim za zaštitu i održavanje svoje snage.
Caplan ističe da zapravo nije samo kofein taj koji jača korisne bakterije, jer čak i ispijanje kafe bez kofeina ima pozitivan učinak na naša crijeva. Ključni doprinosi vjerovatno su polifenoli, uključujući hlorogensku kiselinu i kininsku kiselinu, koji se nalaze u kafi, a koji pomažu u jačanju rasta ove korisne bakterije. Nauka sugerira da polifenoli djeluju poput prebiotika. Oni hrane i potiču rast korisnih crijevnih bakterija.
“Veoma je sigurno popiti jednu ili dvije šoljice kafe dnevno, a to bi bilo dovoljno da stimulišete floru crijeva da bude u stanju da vam pomogne da poboljšate svoje dugoročno zdravlje”, kaže Caplan.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.