Kadeti RK Bosna na Međunarodnom rukometnom turniru za kadete

Dolaze velike evropske ekipe

U Sarajevu se održava Međunarodni rukometni turnir za kadete

Sarajevo će po prvi put biti domaćin Međunarodnog rukometnog turnira za kadete (1999/2000 godište) pod nazivom „VIŠE OD IGRE“ koji će se igrati u periodu od 02.09. – 04.09.2016. godine u novootvorenoj sportskoj dvorani „Grbavica“.

Organizator ovog sportskog turnira je Udruženje za podsticaj kulture, turizma, umjetnosti i sporta „SPIRITUS“ Sarajevo.

Na turniru će igrati ekipe koje nam dolaze iz regiona i Europe, a koje sa svojim seniorskim selekcijama imaju značajnu ulogu u evropskom i svjetskom rukometu. Na turniru igraju sljedeće ekipe: R.K. PICK SZEGED (Mađarska), R.K. VARDAR SKOPJE (Makedonija), R.K. CELJE PIVOVARNA LAŠKO (Slovenija), R.K. CRVENA ZVEZDA (Srbija), R.K. BALIĆ&METLIČIĆ (Hrvatska), te ekipe iz Bosne i Hercegovine  H.R.K. IZVIĐAČ LJUBUŠKI, R.K. BOSNA CENTROTRANS i kao domaćin SELEKCIJA GRADA SARAJEVA.

Cilj turnira je da se rukomet u glavnom gradu Bosne i Hercegovine popularizira kao sport i da se što veći broj djece uključi u rukometne škole koje se nalaze na području grada Sarajeva. Turnir će ujedno biti i prvi veliki projekat u novootvorenoj sportskoj dvorani „GRBAVICA“ koja će zasigurno biti hram sporta u gradu Sarajevu i ovom prilikom se želimo zahvaliti Općini Novo Sarajevo kao i općinskom načelniku gospodinu Nedžadu Koldži koji su nam omogućili da se turnir u istoj i realizuje. Organizacijom ovog turnira želimo pomoći klubovima da uspostave bolje međusobne odnose sa ciljem da talentovanim mladim igračima ovog uzrasta obezbjedimo uslove kakvi su im potrebni da postanu vrhunski igrači, a samim tim i dobri ljudi što je još i bitnije. Klubovi iz Sarajeva, pogotove mlađe selekcije istih, nemaju često priliku da igraju sa svojim vršnjacima iz regiona i Evrope jer učešće na takvim turnirima iziskuje određena finansijska sredstva kojima klubovi s ovog područja ne raspolažu, tako da organizacijom ovog turnira mi im želimo omogućiti da igraju sa svojim vršnjacima iz velikih klubova iz regiona i Evrope.

SELEKCIJA GRADA SARAJEVA koja će nastupati na turniru će se okupiti 23.08.2016. godine u sportskoj dvorani „SRCE“, a istu čine igrači koji nastupaju u Kantonalnoj rukometnoj ligi KS.

Navedenu selekciju će trenirati trener Sanjin Kolaković, pomoćni trener Bojan Tešanović, trener golmana Sead Lagumdžija, a koordinator selekcije je gospodin Esad Kurtagić koji je svoje dugogodišnje trenersko iskustvo stekao u Živinicama, Kataru, Emiratima, njemačkom rukometnom klubu Gummersbachu i svim selekcijama reprezentacije BiH. Vrhunski je rukometni stručnjak, pedagog i jedan je od rijetkih na našim prostorima koji pokušava nesebično svoje znanje da prenese kolegama trenerima.

Podršku turniru su pružili Kantonalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Novo Sarajevo, Općina Novi Grad, Kabinet potpredsjednika FBiH – gospodin Milan Dunović, SHOT doo, Penny Plus doo i mnogi sponzori i prijatelji sporta.Osiguravajuće društvo turnira je Grawe Osiguranje.

avaz.ba