ZanimljivostiKada perete pojedine stvari, ne bi trebalo koristiti omekšivač jer bi ih...

Kada perete pojedine stvari, ne bi trebalo koristiti omekšivač jer bi ih mogao upropastiti

Omekšivač je neizostavni dio pranja, daje vešu miris, svježinu, a pomaže i da oprana odjeća ne bude puno izgužvana. Međutim, nije preporučljivo koristiti ga kada su ovi materijali u pitanju.

Iako se većina stvari iz vašeg ormara može prati uz dodavanje omekšivača u veš mašinu, postoje i one “krpice” koje bi mogle izgubiti svoju svrhu ukoliko ih perete uz dodavanje omekšivače.

Sportski materijali

Sportska odjeća napravljena je od materijala koji dobro upijaju znoj i omogućavaju koži da diše, ali ako dodate omekšivač kada je perete možete umanjiti njihovo dejstvo i efikasnost.

Materijali otporni na visoku temperaturu

Omekšivači mogu i te kako smanjiti otpornost tkanine na visoku temperaturu. Stoga ako imate u svom ormaru komade odjeće koji su otporni na visoke temperature kada ih perete ne koristite omekšivač.

Vodootporni materijali

Ovdje važi isto pravilo kao za materijale otporne na visoku temperaturu, tako da omekšivač nemojte koristiti kada perete vodootpornu odjeću.

Mikrofiber

Ako dodate omekšivač prilikom pranja mikrofibera, on može izgubiti svoju efikasnost.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE