JU Dnevni centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama uskraćeno 44.222 KM

JU Dnevni centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama uskraćeno 44.222 KM

Analizirajući rad izvršne vlasti u Visokom u protekla 2 mandata svakodnevno dolazimo do šokantnih podataka, kako smo i saopćili kroz prethodne objave. Tako je za ovaj period studentima i učenicima uskraćeno 745984 KM, poljoprivrednicima 109416 KM, razvoj turizma je zapostavljen, dobili smo klimav sistem zdravstva u visočkom Domu zdravlja, namještene konkurse, manipulacije i vrijeđanje inteligencije građana.

No da priča ne ide u širinu, posebnu pažnja kroz ovaj tekst će biti posvećena jednoj od najranjivijih kategorija našeg društva, a to su osobe s poteškoćama u razvoju i zanemarivanju obaveza prema njima. Naime, ova kategorija osoba, od 2012.godine ima svoju vlastitu ustanovu u Gradu Visoko, koju je između ostalih zvanica svečano otvorila aktuelna gradonačelnica Amra Babić, uz prisustvo ambasadorica Njemačke u Bosni i Hercegovini Urlike Maria Knotz, ministar Mirko Trifunović i predsjednik UO Udruženja „Humanost”.Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama je osnovan kao zajednički projekat Vlade Zeničko- dobojskog kantona i nekoliko općine između kojih je i općina Visoko te stranih donatora. Rad u Centru je usmjeren na edukaciju i rehabilitaciju u radu s djecom predškolskog i školskog uzrasta te profesionalnu rehabilitaciju odnosno radno osposobljavanje za odrasle osobe s posebnim potrebama.

Dnevni centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama nalazi se u Dobrinju kod Visokog, a usluge se pružaju za 76 korisnika, a sa područja Grada Visokog usluge koristi 35 korisnika. Rad ove ustanove finansira većim dijelom Vlada Zeničko – dobojskog kantona a sufinansiraju gradovi/ općine koji su potpisnici Ugovor o radu Dnevnog centra.

No, koliko je gradonačelnica Amra Babić bila iskrena u namjeri kada je potpisivala Ugovor o radu Dnevnog centra i koliko je iskrena kada vrlo često svoju „humanost“ promovira pa vlastitom mediju (RTV Visoko) govori i podatak, da Grad Visoko (ranije Općina Visoko) ne uplaćuje dogovorena sredstva za funkcionisanje Dnevnog centra ili u kontinuitetu kasni s uplatama ili isplaćuje paušalno i u manjim iznosima.

Ono što pokazuje stepen nebrige prema ovoj Ustanovi, a istovremeno i korisnicima usluga, jeste podatak da izvršna vlast Grada Visokog je uskratila JU Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama za 44222,24 KM planiranih budžetskih sredstava u periodu 2013-2019. Afirmativno je da su obaveze 2013, 2014. i 2015.godine ispunjavane kako su i planirane, te da su dodijeljena sredstva bila i viša od planiranih (izvršeno 66088,4 KM od planiranih 57000 KM). Međutim, od 2016.godine sredstva ka ovoj Ustanovi konstantno se uskraćuju, tako da je od planiranih 110800 KM budžetskih sredstava izvršeno 57489,36 KM, odnosno neizvršenih je 53310,64 KM.

Ovo je samo jedan od plastičnih primjera nebrige gradonačelnice Amre Babić, nositeljice izvršne vlasti Grada Visokog, o osjetljivim kategorijama društva. Nedavno smo izvijestili o gradonačelnicinim manipulisanjem socijalno ugroženim kategorijama gdje je, raspisavši konkurs za subvencioniranje troškova računa za vodu putem JU Centar za socijalni rad, od dokumentacije zahtijevan nalaz koji košta 128 KM, a iznos sredstava koja će biti jednokratno dodijeljena cca 40 KM. Naravno, iznos sredstava nije naveden u Javnom pozivu, niti je navedeno procentualno učešće vlasti u sufinansiranju.

Pozivamo gradonačelnicu da svoje obaveze izvršava onako kako je planirano, te da građani Visokog ne snose posljedice neodgovornog upravljanja budžetskim sredstvima.

Ban.ba