ZanimljivostiJosip Broz u Visokom 1971.: "Govore nam da smo siromašni, a mi...

Josip Broz u Visokom 1971.: “Govore nam da smo siromašni, a mi njih oblačimo”

Visoko nekad i sad. Nepojmljivo, nemoguće usporedivo, jer nikad više tako neće biti. Dok smo danas prosjećna općina, i u odnosu na neke druge uspješne općine u ZDK mi smo otprilike ono što je nekad za nas bio recimo Vareš. Prije 44 godine stvari su bile potpuno drugačije. Te godine bilježimo i posjetu Josipa Broza Visokom. Te godine je visočki KTK izvozio 150.000 odjevnih predmeta u inostranstvo.

Kada je taj podatak generalni direktor RO KTK Mulo Hodžić saopštio drugu Titu, predsjednik Jugoslavije je konstatovao: “Govore nam da smo siromašni, a mi njih oblačimo”.

Tako je bilo 1971.godine, a današnja visočka stvarnost je potreba za Javnom kuhinjom.

tito, mulo, 1971-2

(Foto: Senad Bilalović)


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE