SvijetAzijaJordanski kralj odbacio odvajanje Zapadne obale od Gaze

Jordanski kralj odbacio odvajanje Zapadne obale od Gaze

Jordanski kralj Abdulah II u utorak je ponovo odbacio mogućnost bilo kakvog pokušaja odvajanja Zapadne obale od Pojasa Gaze.

U poruci šefu Komiteta za ostvarivanje neotuđivih prava palestinskog naroda (CEIRPP), kralj Abdulah II je potvrdio da su i Zapadna obala i Gaza “produžetak palestinske države”.

“Vrijednosti svih božanskih religija i naše zajedničke ljudske vrijednosti odbacuju ubijanje civila”, poručio je jordanski kralj.

Dodao je da “agresije Izraela na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze prkose međunarodnom humanitarnom pravu i izazvaće dalje nasilje i razaranja u regiji i svijetu.”

Poručio je da Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom “dolazi pod izuzetnim okolnostima koje pozivaju cijeli svijet da djeluje kako bi zaustavio rat i primorao Izrael da ukine blokadu Pojasa Gaze.”

Kralj je također ponovio da Jordan odbacuje “ponovnu okupaciju dijelova Gaze ili uspostavljanje tampon zona u njoj i odvajanje Zapadne obale od Gaze”.

Palestinski narod i njegove pristalice širom svijeta obilježavaju u srijedu Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom.

Ovog dana obilježava se rezolucija Generalne skupštine UN iz 1947. kojom se poziva na podjelu Palestine na “arapsku” i “jevrejsku” državu.

Izrael je pokrenuo veliku vojnu kampanju u Pojasu Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Od tada je ubijeno više od 15.000 Palestinaca, uključujući 6.150 djece i 4.000 žena, dok je broj ubijenih u Izraelu revidiran na oko 1.200.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE