JKP “Visoko”: Od litra pitke vode napravili smo dva!

JKP „Visoko“ d.o.o. Visoko dugi niz godina posluje uspješno i realizuje velike projekte s ciljem unapređenja usluga i pravednijeg upravljanja prirodnim  resursima grada Visokog.

Značajni pokazatelji uspjeha u poslovanju, između ostalih, su povećanje prihoda, manji gubici vode, pojačan  nadzor nad  ilegalnim priključcima i uvođenje istih u sistem naplate.

Preduzeće kontinuirano radi na smanjenju fizičkih gubitaka uvođenjem dodatnih zonskih mjerača, kao i detekcijom curenja, što se može vidjeti na osnovu količine ispumpane vode.

S tim u vezi, podaci iz 2001.godine pokazuju da je sa izvorišta „Vrutak“ ispumpano čak 3. 519. 660 mvode, što je u prosjeku 111 l vode u sekundi, dok je kao rezultat preduzetih mjera, u 2018.godini ispumpano 1. 587. 898 mvode, u prosjeku 50 l u sekundi.

Iz navedenog proizilazi zaključak u kojem stoji da je JKP „Visoko“ d.o.o. Visoko uveliko utjecalo na uštedu prirodnih resursa koji su se dugi niz godina neracionalno i nepravedno raspoređivali.

Do kraja 2018. godine sa izvorišta „Vrutak“, godišnje se pumpalo skoro 100.000 mvode za potrebe vodosnabdijevanja stanovnika bučkog kraja, nakon čega je u sistem uključeno i izvorište „Vijer“, čime je postignuto racionalnije korištenje vodnih resursa, kao i velike uštede električne energije.

Realizacijom značajnih vodnih projekata, pristup čistoj i pitkoj vodi omogućen je za oko 23. 000 stanovnika grada Visoko (gradskih i ruralnih prodručja). Samo I fazom projekta proširenja gradskog vodovodnog sistema obuhvaćene su MZ Čekrekčije, Kula Banjer i Gračanica.

U sistem JKP „Visoko“ u protekloj godini dana uključeno je preko 500 novih priključaka. Broj priključaka se u posljednjih pet godina (2014 – 2019) povećao sa 6.102 na 6.950, što znači da je u sistem uvedeno 848 priključaka, najvećim dijelom fizičkih lica, ali i 50 priključaka pravnih lica.

JKP „Visoko“ d.o.o. Visoko je Odlukom Općinskog vijeća Visoko preuzeo upravljanje nad lokalnim vodovodima, kao što su „Kučetine“ MZ Goduša, „Smršnica“, „Tutnjavac i Alibegovića potok“ u naselju Zimča, za čije korisnike je redukcija i nestašica vode postala prošlost.

Ulaskom u sistem JKP „Visoko“ korisnici lokalnih vodovoda dobivaju kvalitetniju uslugu koja im nudi uredno vodosnabdijevanje, bakteriološki i hemijski ispravnu vodu. U narednom periodu bit će nastavljene aktivnosti uvođenja lokalnih vodovoda u sistem JKP „Visoko“.

Podsjećamo da je u tekućoj godini realizovana I faza projekta izgradnje vodovodnog sistema Visoko – podsistem Gračanica, da su u toku radovi u okviru II faze projekta koja podrazumijeva rekonstrukciju vodovodne mreže, vodnih objekata i kućnih priključaka, dok je za narednu godinu planirana implementacija III faze projekta proširenja gradske vodovodne mreže na podsistem Moštre.

U svim sferama poslovanja JKP “Visoko“ d.o.o. Visoko doživjelo je izuzetan uspon. Prethodnih godina voda se nije koristila racionalno, dok je danas potpuno drugačija situacija. Stanovnici mnogih dijelova grada opskrbljeni su pitkom vodom čime se zadovoljava osnovna ljudska potreba. Vode ima i pripada svima, samo je treba pravedno rasporediti.

Također, napredak preduzeća se vidjeti i kroz razliku prihoda preduzeća za 2014.godinu u kojoj je iznosio 2. 360. 000, 00 KM i u 2019., gdje za samo pola godine iznosi preko 2. 000. 000, 00 KM.

Press Grada Visoko