NaslovnicaPreporukaJK Rowling po...

JK Rowling podržala Macy Gray nakon što je optužena za ‘transfobiju’

JK Rowling podržala je Macy Gray dok se pjevačica suočava s optužbama za ‘transfobiju’ nakon što je rekla da vas ‘promjena dijelova tijela ne čini ženom’.

Gray, (54), sudjelovala je u intervjuu Piers Morgana „Uncensored“ u kojem je također rekla da ne smatra da bi se transrodnim ženama trebalo dopustiti da se takmiče protiv bioloških žena u sportu.

Autorica knjiga o Harry Potteru danas je pružila podršku pjevačici, tvitajući screenshot Grayeve u kojoj piše da ‘istina boli’ nakon što je India Willoughby optužila pjevačicu da je ‘ubila ono što joj je ostalo od karijere’.

Uz sliku je napisala: ‘Danas mi se čini kao dobar dan da budem sigurna da sam kupila cijeli prethodni katalog Macy Gray’. Uslijedilo je to nakon što je pjevačica u intervjuu u ponedjeljak rekla: ‘Samo zato što odete i promijenite svoje dijelove tijela ne čini vas ženom, žao mi je.’

Svjesna da će izazvati revolt i da će je ‘mrziti zbog ovog što govorim’, kazala je: ‘Ako želiš da te zovem ‘ona’, hoću, jer to je ono što ti želiš, ali to te ne čini ženom, samo zato što neko tako oslovljava i jer si bila na operaciji’.

Morgan je rekao da je većina javnih osoba previše prestravljena da bi rekla ‘šta je to biti žena’. Pjevačica se s tim složila i rekla: ‘Znam!.. Rekla bih ljudsko biće sa sisama. Kako bi bilo da tako počneš? I sa vaginom.’

Dvojac je razgovarao o pitanju transrodnih žena u sportu, a voditelj je rekao: ‘Podržavam sva trans prava na pravednost i jednakost’ ali je i dodao kako ne podržava transrodne osobe s ‘fizički superiornim tijelima’ koji se iživljavaju nad ženama u sportovima. Macy se apsolutno složila s tim. Nadalje je rekla: ‘Žena prolazi kroz potpuno jedinstveno iskustvo, a operacija i pronalazak sebe to ne mijenja. Biti djevojčica je cijela epska knjiga, znaš? Ne možeš to imati samo zato što želiš biti žena.’

Kad je Piers istakao da je autorica Harryja Pottera JK Rowling kritizirana zbog svojih stavova o trans ženama, Macy je rekla: ‘Ali to je istina.’ ‘Mislim da vas se ne bi trebalo nazivati transfobičnim samo zato što se ne slažete… ima puno osuda i bacanja kamenja na ljude samo zato što kažu što je to, znate li šta mislim?’.

Međutim, korisnici društvenih mreža pjevačicu su brzo označili kao transekskluzivnu radikalnu feministicu (TERF). Novinar Ernest Owens je tvitao: Tužne vijesti. Macy Gray & Bette Midler su se pokazale kao TERF.

Meanwhile, journalist Ernest Ownes tweeted: ‘SAD NEWS: Macy Gray & Bette Midler have come out as TERFs. Prestanite ih pratiti, podržavati i otkažite pretplatu.’

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/dailymail.co.uk

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.