NaslovnicaPreporuka'Ježevom kući...

‘Ježevom kućicom’ otvoren Festival dječije umjetnosti

Festival dječije umjetnosti (FEDU), koji se održava od 3. do 7. maja u sklopu Dana Kantona Sarajevo i Dana Općine Stari Grad otvoren je danas u Pozorištu mladih.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić kazao je da je FEDU nešto posebno što se organizira, te istakao da dvije godine nakon pandemije Festival dobija novi život, posebno zato što će se održavati i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

– Ovdje u Pozorištu mladih je početak i otvaranje Festivala dječijih umjetnosti. Siguran sam da će program koji je pripremljen za naredne dane biti festivalski doživljaj i da će djeca, roditelji i svi koji dođu uživati – kazao je ministar Avdić.

Direktor Festivala FEDU Fahrudin Kučuk istakao je da konačno nakon dvije godine Festival može i fizički da se održi u punom kapacitetu.

On je istakao da kao i ranije Festival ima četiri bitna segmenta dječije umjetnosti  teatar, književnost, likovna umjetnost, muzika.

-I na našu radost ove godine još jedna umjetnost koja je bitna za djecu a to je film. Svaki dan ćemo imati po jednu projekciju u Cineplexxu – kazao je Kučuk.

Za početak Festivala FEDU u Pozorištu mladih u Sarajevu odigrana je predstava GP Jazavac iz Banje Luke “Ježeva kućica”.

Festival će se održavati na lokacijama: Pozorište mladih  (takmičarski pozorišni pregram), BKC (radionice, naučni skup, muzička takmičenja, KIDS BAZAR, promocije, naučni skup), Cineplexx (dječiji filmovi), Biblioteka Dječija kuća Grbavica (okrugli sto o temu bajka), CKM Općine Centar (dječije predstave) i Historijski muzej (radionice).

Festival se također odvija u Kaknju na lokacijama: KSC Kakanj ( predstave) i Gradska biblioteka Kakanj (književni karavan), zatim u bibliotekama u Brezi i u Goraždu (književni karavan), u Tešnju (predstave), te u Tuzli ( BKC Tuzla i MIOC – Međunarodni interaktivni otvoreni centar  (književne, baletne i muzičke radionice).

Festival dječije umjetnosti (FEDU) prvi je internacionalni umjetnički festival za djecu u BiH i regionu. U okviru Festivala održava se takmičarski dio iz oblasti teatra, književnosti, muzike i likovne umjetnosti u kojima učestvuju autori iz cijele regije, pored djece (učenika osnovnih škola) koji djeluju u posebnoj kategoriji.

FEDU je festival dramskog, literarnog, muzičkog i likovnog karaktera na kojem se afirmira stvaralaštvo za djecu ali i dječije stvaralaštvo.

FEDU dodjeljuje glavne nagrade pod nazivom: Planeta Teatra, Planeta Bajki, Planeta Muzike i Povelja za najbolje mlado spisateljsko pero.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.