ZanimljivostiJeste li probali keskul? Tradicionalni turski puding spreman je za 15 minuta

Jeste li probali keskul? Tradicionalni turski puding spreman je za 15 minuta

Keskul je tradicionalni turski desert za čiju je pripremu potrebno samo 15 minuta, a većinu sastojaka imate kod kuće.
Postoji više varijanti ovog kremastog mliječnog deserta, a ovdje je riječ o receptu koji sadrži kokos.Sastojci za četiri porcije:

  • 600 mililitara mlijeka
  • 50 grama brašna
  • 50 grama šećera
  • tri vrećice vanilin šećera
  • 50 grama kokosa
  • dva žumanca
  • 30 grama maslaca
  • za dekoraciju: pistacije, bademi ili kokos

Priprema:

U šepru sipajte 400 mililitara mlijeka, dodajte obje vrste šećera i kokos pa ostavite da se kuha na laganoj vatri da provrije. Ostatak mlijeka sipajte u jednu posudu pa dodajte žumanca i brašno.

Mutite dok ne dobijete jednaku smjesu bez grudvica pa ulijte u šerpu u kojoj se kuhaju mlijeko, šećer i kokos. Sve vrijeme mutite žicom. Kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne pa skinite s ringle i odmah dodajte maslac, koji je potrebno mutiti dok se ne otopi.

Vruću smjesu rasporedite u četiri manje posude, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se prvobitno ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga, desert stavite u frižider da se stisne. Kada budete posluživali, možete da ukrasiti kokosom, bademima ili mljevenim pistacijama.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE