Kremasti tiramisu je slatkiš koji je idealan za one momente kada vam se jede nešto neodoljivo kremasto, a stranica Kitchennostalgia donosi vam recept za jednostavan desert bez jaja.
Ponekad vam se jede nešto slatko, ali ne želite ići u slastičarnu niti praviti desert koji iziskuje previše vremena. Tiramisu je omiljeni talijanski slatkiš od natopljenih piškota koje su prelivene bogatom kremom od šlaga i mascarpone sira.
Ovaj recept je jedinstven, jer se pravi mnogo brže od originalne verzije i možete ga napraviti i za nenajavljene goste. U ovaj tiramisu ne idu jaja, što dosta ubrzava proces pripreme. Kitchennostalgia je ovaj recept stavila na Pinterest, gdje je odmah postao hit.
Sastojci:
240 ml šlaga
225 g mascarpone sira
2-3 žlice šećera
1 žličica vanilije
1 žličica arome ruma
200 ml jake kave ili Nesquika
200 g piškota
kakao za posipanje
Priprema:
Umutite čvrst šlag, dodajte šećer i aromu vanilije. Nastavite miksati, pa dodajte mascarpone sir i aromu ruma.
Ulijte skuhanu kafu ili Nesquik u dublju posudu i umačite piškote. Tako natopljene ih poredajte u dublju posudu ili plastičnu kutiju veličine 15×24 centimetra.
Kada poredate cijeli red piškota, prelijte ih kremom. Poravnajte kremu i poredajte još jedan red piškota. I njega prelijte kremom.
Na kraju, kolač stavite u frižider i ostavite ga dva ili tri sata. Prije služenja pospite tiramisu kakao prahom.
Visoko.co.ba/klix.ba
Komentari
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.