ZanimljivostiJeftina, a visokoproteinska namirnica: Zašto biste češće trebali jesti svježi sir?

Jeftina, a visokoproteinska namirnica: Zašto biste češće trebali jesti svježi sir?

Svježi sir možda nije na popisu namirnica koje često jedete, ali zapravo je veoma zdrav i bogat proteinima te zbog toga biste ga trebali češće konzumirati.
Registrirana dijetetičarka Jordan Hill navodi kako se ova vrsta sira pravi od mlijeka i kiselkastih dodataka kao što su limunov sok ili ocat. Proizvođači svježeg sira koriste strojeve kako bi dovršili ovaj proces i napravili ogromne količine svježeg sira odjednom, ali zapravo možete napraviti svoj vlastiti kod kuće ako želite.

 

On sam po sebi ima vrlo blag okus, zbog čega ga većina ljudi miješa s drugim sastojcima ili ga koristi u receptima umjesto da ga jede samog. Poput krem sira, lagan je, što mu omogućuje da poprimi druge okuse ili se dobro uklopi u recepte.

Popularnost svježeg sira kao zdrave hrane dosegla je vrhunac ranih sedamdesetih godina prošlog vijeka, ali od tada je u stalnom padu. No, mnogi fitness treneri i nutricionisti u posljednje vrijeme preporučuju ovu namirnicu.

“Svježi sir nije nova hrana, ali ljudi su ga ponovno otkrili kao hranu s više proteina, manje masnoće i nižom cijenom. Iz tih razloga, opet postaje popularan”, objasnila je dijetetičarka Hill.

Jedna šolja svježeg sira sadrži nevjerojatnih 25 grama proteina, otprilike istu količinu kao pileća prsa. Osim toga, imate mogućnost kupnje bezmasnih ili manje masnih verzija.

“Zbog višeg sadržaja proteina i različitih masnoća u svježem siru, on može biti zasitna i svestrana namirnica uz nižu kalorijsku vrijednost. Svježi sir također ima malo ili nimalo zasićenih masnoća ili dodanog šećera, hranjivih tvari koje ako se pretjerano jedu mogu povećati rizik od određenih hroničnih bolesti”, dodaje Hill.

Također, važno je napomenuti da je svježi sir potrebno čuvati u frižideru i iskoristiti u roku od najviše 10 dana. U idealnom slučaju, držat ćete ga na jednoj od srednjih polica, stoga vodite računa o pravilnoj organizaciji frižidera. Možete ga i zamrznuti, ali pod uvjetom da ga čuvate u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici koja se može zatvoriti.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

 

 

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE