Jeff Bezos odredio datum za putovanje u svemir

Osnivač Amazona Jeff Bezos spreman je poslati ljude na putovanje u svemir.

Bezosova kompanija Blue Origin je saopćila da će pomoću rakete New Shepard i svoje kapsule 20. jula poslati posadu u svemir. Među putnicima će vjerovatno biti uposlenici kompanije, ali je jedno mjesto razervisano za pobjednika online aukcije. Letovi rakete New Shepard su osmišljeni kako bi putnici mogli obaviti linijsko putovanje gore – dolje i kratko biti na visini iznad 100 kilometara. To je takozvana Karman Line linija.

“Samo 569 ljudi je dosad prešlo Karman Line liniju, a s našom raketom New Shepard ćemo to promijeniti dramatično”, rekla je direktorica Blue Origina Ariane Cornell.

Da li će Bezos biti među putnicima, nije željela potvrditi, no to bi se moglo dogoditi.

Američki biznismen Elon Musk također planira tokom jeseni lansirati svoj SpaceX Dragonship s potpuno civilnom posadom, a kapsula će ostati u svemiru nekoliko dana.

Raketa New Shepard je visoka 18 i široka četiri metra te se može ponovo korititi za vertikalna polijetanja i slijetanja.

Blue Origin očekuje da će u budućnosti po sjedištu zarađivati 200.000 dolara, a možda i više barem u početku letova u svemir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.