Naučnici su otkrili da su dvije ili više porcija jogurta sedmično povezane s nižim stopama nekih vrsta bolesti kod odraslih. Vjerovatno je to zbog načina na koji utječe na ravnotežu bakterija u crijevima, također poznat kao crijevni mikrobiom.
Jedan od autora studije dr. Shuji Ogino iz Brigham and Women's Hospital kazao je: “Naša studija pruža jedinstvene dokaze o potencijalnoj koristi jogurta. Pristup mog laboratorija je da pokušam da povežem dugoročnu ishranu i druga izlaganja sa mogućom ključnom razlikom u tkivu, kao što je prisustvo ili odsustvo određene vrste bakterija”.
Istraživači su koristili podatke iz dvije studije koje su pratile više od 100.000 medicinskih sestara i 51.000 muških zdravstvenih radnika u dobi od 30 do 75 godina od 1976. Svaki je odgovarao na pitanja o svom načinu života, ishrani i zdravstvenim stanjima tokom nekoliko decenija.
To je uključivalo koliko su običnog ili aromatiziranog jogurta pojeli, kao i druge mliječne proizvode poput mlijeka, sira i sladoleda. Naučnici su također procijenili uzorke tkiva za sve učesnike s dijagnozom raka crijeva, mjereći količinu bifidobakterije – vrste korisnih bakterija.
Istraživači nisu pronašli značajnu povezanost između dugotrajnog uzimanja jogurta i ukupne stope raka crijeva .
Međutim, vidjeli su vezu s tumorima pozitivnim na bifidobakterije, sa 20 posto nižom stopom kod onih koji su jeli dvije ili više porcija jogurta sedmično.
Ovo je uzrokovano manjom učestalošću karcinoma crijeva pozitivnog na bifidobakteriju, koji se javlja u gornjem desnom dijelu crijeva, rekao je tim čiji je rad objavljen u Gut Microbes.
Dr. Tomotaka Ugai, sa Harvard TH Chan School of Public Health, rekao je: “Dugo se vjerovalo da su jogurt i drugi fermentirani mliječni proizvodi korisni za zdravlje gastrointestinalnog trakta. Naša nova otkrića sugeriraju da bi ovaj zaštitni učinak mogao biti specifičan za tumore pozitivne na bifidobakterije”.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.