Osim što je veoma zdravo povrće, luk je poseban začin svakom jelu, međutim, prilikom rezanja izaziva negativnu posljedicu – suze. U nastavku teksta donosimo vam nekoliko trikova kako da izrežete luk, a da ne zaplačete.
Često se postavlja pitanje zbog čega plačemo kada režemo luk, a stručnjaci objašnjavaju da za vrijeme njegovog rezanja enzimi koji se nalaze u kori luka u dodiru sa zrakom mijenjaju svoj sastav i tako počinju iritirati oči.
S obzirom na to da su oči povezane sa nervnim sistemom, on reaguje na to plakanjem, odnosno, puštanjem suza. Na svu sreću i za to je pronađeno rješenje, te su tako otkriveni trikovi koji pomažu da prilikom rezanja luka izbjegnete suze.
Režite luk ispod vode
Jedan od načina jeste da režete luk ispod vode i najbolje je da to radite u posudi koja ima ravno dno. To može biti problematičan proces jer voda usporava kretanje noža, ali ako dovoljno čvrsto držite luk, bez problema ćete ga izrezati.
Režite luk u blizini plamena
Rezanje luka u blizini vatre, odnosno, plamena također će vam pomoći da izbjegnete suze. Naime, vatra uzima kisik iz zraka, a tako privlači i čestice luka. Najlakši način je da uključite plin na šporetu i blizu njega režete luk. Još jedan provjeren trik je da zapalite svijeću i stavite je u blizini daske na kojoj režete luk.
Ohladite luk prije rezanja
Još jedan od trikova je da prije rezanja, luk stavite i frižider na pola sata ili čak cijeli dan. Hlađenje luka usporava proces promjene enzima iz ovog povrća u plin.
Oštar nož i limunov sok
Kada režete luk najbitnije je da to radite oštrim nožem. Što je nož oštriji, tako je rez precizniji i luk otpušta manje enzima. Također, nož možete namazati i limunovim sokom jer on smanjuje nivo plinova.
Ispupčeni dio luka zadnjeg odrežite
Kada počnete rezati luk, dio iz kojeg raste korijen, odnosno, onaj ispupčeni dio luka, trebali biste odrezati zadnji, a ne prvi. Ako se on odreže prvi, luk počinje ispuštati svoje plinove i prije nego što ga uopće počnete rezati. Stavite luk na dasku i režite prema korijenu te njega kasnije samo bacite.
Zadržite dah dok režete luk ili koristite ronilačke naočale
Možda će vam zvučati čudno, međutim, jedan od trikova je i da zadržite dah dok režete luk ili možda da koristite ronilačke naočale koje će znatno smanjiti udisanje plinova koje otpuštaju enzimi luka, a i zaštitit će vam oči. Najbitnije je da se oni ne udišu jer automatski šalju poruku mozgu da se “mora odbraniti suzama”.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.