Svako ima neku svoju metodu za spravljanje jaja na oko.
Neki ga vole s mekanim žumancem koji se prelije po bjelancu kad se probije vilicom, dok drugi pak vole hrskavo zapržiti jaje s obje strane.
A tada se grupe ljubitelja jaja na oko dijele na još dvije: oni koji za prženje koriste maslac te oni koji koriste ulje.
Umjesto maslaca i ulja jaja se mogu spraviti i na vrhnju…
Najbolje za to je punomasno vrhnje s postotkom masnoće između 35 i 38 posto. Za to se jednostavno stavi malo vrhnja u veliku tavu, posoli i popapri te ugrije na srednjoj vatri.
Potom se jaje oprezno stavi u vrhnje.
Zbog vrućine će se jaja „stisnuti“ – kao na maslacu ili ulju – međutim, zahvaljujući okusu vrhnja, jaja će dobiti jako finu aromu i bit će fino mekana. Istovremeno će se masnoća pobrinuti za to da se jaja polako karameliziraju.
Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.