NaslovnicaBiHJedni će blok...

Jedni će blokirati obraćanje Schmidta, drugi smjenu Podžića

Selektivna deblokada u najavi. Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH zakazana je za sutra. Niz odluka pred parlamentarcima. Prva sjednica kolegija državnog parlamenta o zahtjevu visokoga predstavnika za obraćanje parlamentarcima. A onda i sjednica Zastupničkoga doma i točka o smjeni državnoga ministra obrane Sifeta Podžića. Dakle, prekid bojkota onda kada to politički odgovara stranačkim interesima.

Uprkos blokadama državnih institucija, na sutrašnju sjednicu Zatupničkog doma BiH, svoj dolazak najavili su i vladajući iz Republike Srpske. Razlog, tačka dnevnog reda o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića. Sami su je, kažu, tražili te je red i da se pojave. Tako se selektivna blokada nastavlja.

“Smatramo da suštinski nećemo odstupiti od zaključaka Narodne skupštine i ući ćemo na tu tačku da podržimo odluku predsjedavajućeg Zorana Tegeltije”, kazala je Snježana Novaković-Bursać, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu BiH.

“U članu 2 sporazuma koji su potpisali predstavnici partija i klubova iz RS-a piše da ćemo učestvovati u onim tačkama koje su od vitalne važnosti za Republiku Srpsku. Ukoliko smo zatražili smjenu Sifeta Podžića, onda za nju treba i da glasamo”, naveo je Nenad Stevandić, zastupnik US-a u Zastupničkom domu BiH.

Tako će doći na sjednicu, ali ne i na kolegiji uoči sjednice, na kojem će se naći i zahtjev Christiana Schmidta za obraćanje u Parlamentu. U selektivnu deblokadu će i opozicija RS-a. Na sjednicu neće doći, u Parlament hoće, na poziv Radmanovića.

“Klub poslanika SDS-a, PDP-a i DNS-a će postupati u skladu sa zaključcima NSRS-a koji jasno kažu da ne postoje uslovi za odlučivanje srpskih predstavnika na nivou zajedničkih institucija. Dobili smo poziv od Radmanovića da dođemo na zajednički sastanak, raspoloženje je da odemo da čujemo šta je to prijedlog SNSD-a, ali ono čime ćemo se voditi jesu zaključci RS-a”, poručio je Nenad Nešić, zastupnik DNS-a u Zastupničkom domu BiH.

“Nema učestvovanja u donošenju odluka u institucijama BiH. Da li će se ići s određenim sastancima, razgovorima, dogovorima na kojima će se dolaziti do određenih rješenja, mi to ne možemo da prijudiciramo”, istakao je Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Zastupničkom domu BiH.

Tako je kvorum za odlučivanje pod upitnikom.

“To što se vodi mrtva utrka između pozicije i opozicije ko će biti ‘izdajnik interesa Republike Srpske’ nanosi ogromnu štetu prvenstveno Republici Srpskoj i njenim građanima”, naglasio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma BiH.

Neizvjesni i ključni su i potezi HDZ-a BiH, nisu za blokadu, ali nisu ni za zakone i tačke dnevnog reda koje nisu njihovom interesu. Tome u prilog govori i današnji potez zastupnika Lovrinovića.

“Lovrinović je i prošli put napustio Ustavnopravnu komisiju i time nam je onemogućio kvorum za punopravan rad i odlučivanje. On smatra da SNSD i stranke iz Republike Srpske treba podržavati u ovoj blokadi institucija. HDZ je tu neskriveno na njihovoj strani”, istakla je Alma Čolo, zastupnica SDA u Zastupničkom domu BiH.

Inače Ustavnopravna komisija je podržala Incijativu Naše stranke za izmjenu Ustava BiH koja će se osim smjene Sifeta Podžića sutra naći na dnevnom redu. Tako je danas, a hoće li biti i sutra? Ne bi bilo prvi put da odluke i stavovi preko noći budu promijenjeni.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.