No, čak i ako ne volite majonezu, kuhar Chapple tvrdi da ona neće utjecati na okus mesa. Trik je brz i jednostavan, a potrebne su vam piletina ili puretina i staklenka majoneze. Meso možete samo premazati kašikom, ali Chapple kaže da voli napraviti smjesu od još nekoliko sastojaka, koji će pojačati ukus.
On pomiješa jednu kašiku nasjeckanog, svježeg timijana s 130 grama majoneze, koricom cijelog limuna, tri naribana režnja češnjaka i mljevenim čilijem. Nakon što se sve ove namirnice pomiješaju, on izreže kožu s prsa i bataka, tako da ih može namazati majonezom po vrhu, ali i ispod njih.
Kada meso premažete majonezom, ona ga tokom procesa pečenja održavajući vlažnim i mekanim. Želite staviti majonezu izvana i iznutra kako bi meso bilo dodatno sočno”, naveo je.
Ako to nije dovoljno i želite više stručnih trikova, kuhar Jamie Robinson također je podijelio svoje najbolje savjete za pečenje mesa. Smatra da cijelo pile ili puricu treba peći oko tri sata na 120 stepeni.
“Nema ništa gore od suhe puretine, pogotovo kada je riječ o središnjem dijelu. Održavajte je vlažnom tako da stavite maslac ispod kože prije pečenja, a zatim duže pecite na laganoj vatri”, naveo je Robinson.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.