Jedinstven primjer u BiH: U ZDK olakšice za roditelje djece sa poteškoćama u razvoju

193

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, zaposleni u obrazovnim institucijama u Zeničko-dobojskom kantonu, moći će raditi polovinu radnog vremena. To je rezultat deseto-mjesečnih pregovora o novom Kolektivnom ugovoru za obrazovanje.

Ovo je i jedinstveni primjer u Bosni i Hercegovini.

Zeničanka Aida Habibović majka je djevojčice s poteškoćama u razvoju. Kao zaposlenica u obrazovnom sistemu Zeničko-dobojskog kantona od sada će moći raditi polovinu radnog vremena, a imat će punu plaću i doprinose. Dodatno vrijeme za podršku svojoj kćerki, kaže, ima neprocjenjiv značaj.

“To su djeca koja trebaju više podrške roditelja nego djeca koja nemaju poteškoće, znaći djeca sa invaliditetom. Sigurno je da će se odraziti na ispunjavanje svakodnevnih obaveza moje kćerke, kao i obaveza koje ima u školi, jer to su djeca koja žele da prate nastavni plan i program i da ispune sve što od njih traže njihovi nastavnici”, rekla je Habibović.

Ove pogodnosti za roditelje dio su novog Kolektivnog ugovora za oblast obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu. U Sindikatu naglašavaju da su u pregovorima imali i podršku Kantonalne vlade.

SELVEDIN ŠATOROVIĆ, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja ZDK

“Mi smo željeli, prije svega, da na bilo koji način pomognemo našim kolegicama i kolegama koji imaju djecu s posebnim potrebama i to je nešto što je najvažniji segment ovog Kolektivnog ugovora. Nije kolektivni ugovor samo pitanje plata i naknada, treba sadržavati određene humane aspekte”, kazao je Šatorović.

Već nekoliko godina djeci sa poteškoćama u razvoju u nastavi pomažu asistenti kako bi uspješno izvršavali školske zadatke.

SPAHIJA KOZLIĆ, ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona

“Mi smo u ovoj godini povećali broj asistenata u nastavi. Trenutno, odnosno za ovu školsku godinu koja traje, zaposlili smo 42 asistenta u nastavi, što je više za osam u odnosu na godinu prije”, kazala je Kozlić.

Primjer iz obrazovnog sistema Zeničko-dobojskog kantona može poslužiti i ostalim poslodavcima javnog, ali i privatnog sektora, kako da pomognu roditeljima, a tako na direktan način olakšaju inkluziju i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju. Način, kao što smo vidjeli, postoji, bitna je samo volja.

 

 

 

visoko.ba/direktno.ba/BHRT

Komentari

komentara