Je li opasno progutati žvakaću gumu?

 

Jedan student medicine otkrio je napokon istinu o tome gdje nestaje žvakaća guma nakon što je progutate i može li to naštetiti vašem organizmu, piše prvozdravlje.com. Student Justin objasnio je da, bez obzira na to što mnogi vjeruju da žvakaća guma koju progutate godinama ostaje u organizmu i može mu trajno naštetiti, to jednostavno nije istina.

– Odrastao sam u uvjerenju da žvaka ostaje u želucu sedam godina i može začepiti crijeva, no to općenito nije štetno. Žvaka se kreće kroz probavni sistem i izlučuje netaknuta – kaže.

Ipak, iako kaže da od gutanja žvakaće gume neće biti štete, Justin to ipak ne savjetuje.

I informacije objavljene na Healthlineu idu u tom pravcu.

Istraživanja su pokazala da tijelo ne može probaviti žvakaću gumu, već ona prođe kroz njega i izbaci se u stolici otprilike za 40 sati. Zabrinuti se treba jedino ako progutate veću količinu žvakaće gume u kratkom vremenu, jer bi ona zaista mogla začepiti crijeva.

Simptomi začepljenja obično uključuju bol u trbuhu i zatvor, ponekad i povraćanje, pa se u tom slučaju treba obratiti doktoru, ističu na tom portalu. Zato imajte na umu da djeca ne bi smjela žvakati dok još nisu dovoljno odrasla da imaju svijest o tome da žvaku nije dobro gutati.

 

Visoko.co.ba/fokus.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.