Javnost isključenja na suđenju Merhunisi Dedić koja je otela bebu u Hadžićima

Isključenje javnosti predloženo je zbog zaštite interesa maloljetnog djeteta, kao i djetetove porodice.

“Sud vjeruje da bi se objavljivanje podataka s glavnog pretresa negativno odrazilo na maloljetnike i njihove porodice”, kazao je sudija Skoko.

Dedić (28) se ranije izjasnila da nije kriva za krivično djelo oduzimanje djeteta. Podsjetimo, ona se tereti da se 5. jula lažno predstavila kao patronažna sestra i otela bebu bračnom paru iz Hadžića. Majka je bila u općini, otac na poslu, a bebu je čuvala tetka koju je Dedić zaključala u kupatilo.

Otmicu je planirala više mjeseci. Zbog problema sa zatrudnjivanjem odlučila je da je odglumi trudnoću i otme bebu. Plan je napravila nakon što je upoznala je Lejlu Ismailovski, majku otete bebe, na GAK-u gdje je dolazila glumeći da je trudna i da ide na kontrole. Nakon što se Lejla porodila, Dedić je obilazila njenu zgradu čekajući priliku da sprovede plan. Iscenirala je trudove i mužu slagala da se porodila, a da je beba ostala u bolnici zbog manjih zdravstvenih problema.

Na dan otmice suprugu je rekla da ide po bebu i zaputila se u Hadžiće. Prvi pokušaj nije bio uspješan. Pozvala je Lejlu predstavivši se kao uposlenica GAK-a kazavši kako treba bebu donijeti zbog dodatnih pregleda, ali nije je uspjela oteti jer je bilo previše ljudi s njom.

Iskoristila je priliku kada je Lejla otišla u općinu da sredi papirologiju, a bebu čuvala njena sestra. Ponovo se predstavila kao patronažna sestra i tražil je da pogleda bebu. Od majkine sestre Nađe tražila je da obriše kupatilo jer je navodno prosula vodu po podu. Kada je Nađa ušla, zaključala je u kupatilo.

Komšinica koja živi vrata čula je Nađu kako lupa i vrišti, te joj pomogla da izađe. Tada je Nađa uplakana kazala kako je Dedić otela bebu. Dedić je s bebom pobjegla u unajmljenom vozilu.

Locirana je i pronađena s otetom bebom istog dana navečer oko 22:15 sati u hostelu Ferijalac u sarajevskom naselju Marijin-Dvor, nakon opsežne potrage službenika MUP-a KS u saradnji s tužiocima Tužilaštva KS uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne službe. Od tada se nalazi u pritvoru.

Klix