Javna preduzeća u BiH duguju oko osam milijardi KM

Vlada Federacije BiH je zatražila tehničku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) u pogledu unapređenja nadzora u ovim javnim preduzećima u Federaciji.

-Naša misija je planirana za decembar ove godine i pružit će savjete o uspostavljanju liste svih preduzeća u državnom vlasništvu u Federaciji BiH, nadzoru nad njihovim finansijskim rezultatima, poboljšanju upravljačke strukture i utvrđivanju fiskalnih rizika. Vlada Republike Srpske, također, razmatra zahtjev za sličnom tehničkom pomoći, kazao je Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, izvijestila je BHT.

Javna preduzeća u Bosni i Hercegovini, kojih ima oko 550 i u kojima je 80 hiljada zaposlenih, prema posljednjem izvještaju MMF-a o stanju u ovoj oblasti, duguju oko osam milijardi KM, od čega poreski dug iznosi oko 3,5 milijardi.

Dodatnih 215 miliona maraka u državna preduzeća dolazi putem transfera. Stav predstavnika MMF-a u BiH, kao i njegovog prethodnika, je da preduzeća u državnom vlasništvu ne doprinose bh. ekonomiji onoliko koliko bi zaista mogla.

Mnoga preduzeća u državnom vlasništvu posluju loše, što je sada evidentno u slučajevima Aluminija i rudnika Zenica i Breza. Nadalje, transparentnost i nadzor u ovim preduzećima su nedovoljni.

Indikator