Jasmina Zubić (SDP) traži hitno donošenje Instrukcije kojom će se definisati dokup staža za odlazak u prijevremenu starosnu penziju

Na osnovu člana 11. Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije upućujem inicijativu za:

Hitno donošenje Instrukcije kojom će se definisati dokup staža koji je proveden na birou i sticanje nedostajućeg staža (od jednog mjeseca do šest mjeseci) za osiguranice i osiguranike koji su se do kraja 2015. godine, (za vrijeme važenja člana 137. stav.2. tada važećeg Zakona o PIO), prijavili na biro radi dokupa staža (do tri godine  prema  Zakonu o posredovanju u zapošljavanju …) i sticanja uslova za odlazak u prijevremenu starosnu penziju.

Obrazloženje:

Osiguranice i osiguranici su se do kraja 2015. godine prijavljivali na Zavod za zapošljavanje radi sticanja uslova za dokup staža i sticanja uslova za prijevremenu penziju i velika većina je u 2016. ili 2017.godini stekla uslov za dokup staža i odlazak u prijevremenu starosnu penziju, ali zbog nedonošenja novog Zakona o PiO, a prestanka važenja člana 137. stav 2. važećeg Zakona kojim je bila definisana prijevremena starosna penzija, to pravo u protekle dvije godine im je bilo uskraćeno.

Međutim, u novom Zakonu o PIO uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju su pooštreni, jer je amandmanima Vlade uslov potrebnog staža osiguranja povećan za šest mjeseci i za žene i muškarce. Upravo tu nastaje problem, jer su  osiguranice i osiguranici ispunjavali uslov za penzionisanje po ranijem Zakonu, a zbog pravnog vakuma pravo na penzionisanje nisu ostvarili.

Postavlja se pitanje na koji načini i po kojoj proceduri mogu ostvariti nedostajući staž, te je neophodno HITNO DONIJETI INSTRUKCIJU kako bi osiguranice i osiguranici ostvarili potreban staž i podnijeli zahtjev za penzionisanje do kraja 2018. godine, jer u slučaju da zahtjev podnesu u 2019. godini, potreban staž se povećava za dodatnih šest mjeseci.

 

Jasmina Zubić
Zastupnica Predstavničkog doma PFBiH