Jasmina Salihspahić, posljednja žena rudar

Silazi u jame Rudnika mrkog uglja u Brezi

Jasmina Salihspahić, posljednja žena rudar: Danas silazim u jamu, a onda idem slaviti 8. mart s kolegicama

Već treću deceniju, Jasmina Salihspahić silazi u jame Rudnika mrkog uglja u Brezi, te je posljednja žena koja se bavi ovim poslom.

U ovom rudniku bilo je uposleno deset žena rudara, ali većina ih je u penziji, te se smatra da su one i posljednja generacija.

Korektan odnos

Jasmina u brezanskom rudniku radi od 1984. godine i prva je generacija Rudarsko-tehničke škole u Brezi, a radi na izdavanju eksploziva i eksplozivnih sredstava, pa u jamu silazi svakog dana.

– Poslije završetka srednje škole odmah sam dobila posao. Bilo nas je deset žena, tad djevojaka. Moje kolegice su već otišle u penziju, a i ja se nadam da ću ubrzo – priča Jasmina za Avaz.ba.

Rođena je u Brezi, rudarskom gradu kako ga često nazivaju, pa joj pojam jame i ovog posla nije bio nepoznat.

– Otac mi je također bio rudar. Rano sam zavoljela ovaj poziv i evo cijeli radni vijek sam provela s rudarima u jami – kaže Salihspahić.

Jasmina je supruga, majka i nana, a kaže da njena porodica razumije posao kojim se bavi, te da su to uvijek prihvatali i to im nije bilo ništa strano.

– Udala sam se s 18 godina u Visoko, i oni tamo možda nisu navikli da se ovim poslom bavi žena, ali uvijek sam nailazila na razumijevanje. Ponekad ljudima koji nisu iz ove okoline bude neobično, pa se čude kako to žena rudar – priča ona.

Iako u brezanskom rudniku radi oko 700 muškaraca, Jasmina kaže da su se sve žene uvijek uklapale i bile poštovane.

– Svoje kolege sam uvijek gledala kao braću. Danas dolaze mlađi, doživljavam ih kao djecu i uvijek nam je bilo dobro, i imali smo korektan odnos – ističe Salihspahić, te kaže da je danas kad je ostala jedina često pitaju „Jasmina, je li tebi ružno s nama“ i trude se da joj ne nedostaje ništa.

Iako joj je bilo teško kada su njene kolegice odlazile u penziju, kaže da su upravo njene kolege, a prije svega prijatelji bili tu i nikada se nije osjećala usamljeno.

Druženje s kolegicama

Jasmina danas, kao i sve žene širom svijeta proslavlja svoj dan, i slavi sa svojim kolegicama koje su uposlene na drugim pozicijama u ovom rudniku.

– Uvijek smo se družile za 8. mart. Bilo je i teških dana, kada finansijska situacija nije bila najbolja, ali smo sebi znale organizirati. Ja danas silazim u jamu sa svojim rudarima, ali poslije toga ću se spremiti i otići slaviti sa svojim prijateljicama – navodi Jasmina.

Selvedin Čolan, rudar i Jasminin kolega, kaže da muškarci u ovom rudniku itekako poštuju svoje kolegice.

– One su uvijek svoj posao obavljale časno i pošteno. Radile su kao i mi ono što im je u opisu posla, i nikada se nisu izdvajale – kaže Čolan.

Autor: A. KOVAČEVIĆ
avaz.ba