Lokalne TemePrivredaJasmina Knezović, direktorica firme Bosanski Transportni Servis Visoko: Snove vrijedi sanjati, za...

Jasmina Knezović, direktorica firme Bosanski Transportni Servis Visoko: Snove vrijedi sanjati, za sve treba vremena…

Jasmina Knezović, diplomirana pravnica, mlada i uspješna poslovna žena, supruga, majka dvoje djece, od 2002. godine sa nešto više od 35 godina života postaje direktorica firme Bosanski Transportni Servis Visoko (BTS). Nadamo se da će intervju sa Jasminom, mnogima od vas biti inspiracija da sagledate svoje mogućnosti i usudite se boriti na poslovnom i privatnom planu za bolje mjesto pod nebom – zvanom ŽIVOT!

Zaposlenici za Jasminu kažu da je vrlo samouvjerena osoba, u nove poslove ulazi prodorno i hrabro, a pri tome vrlo temeljito, vodeći računa o svakoj sitnici. Rado će saslušati svakoga, kvalitetno porazgovarati, a nakon toga i pomoći ako treba.  Zna slušati, a još bolje ocijeniti i zaključiti.   Od zaposlenih  očekuje odgovornost i zalaganje, a svaki uspjeh uvijek  prepozna i nagradi. Uvijek je spremna mladima pružiti priliku za sticanje prvog radnog iskustva. Vrlo je cijenjena od strane radnika, vjerovatno zato što i sama svakog radnika jednako cijeni i uvažava…

Razgovarali smo sa Jasminom o svim poslovnim i životnim izazovima, te o tome šta je sve trebalo poduzeti da BTS danas izgleda mnogo drugačije.

Kako je tekao Vaš poslovni razvojni put i koliko je odricanja bilo potrebno da biste danas bili na poziciji na kojoj jeste?

Zatečeno stanje i milionski dugovi nisu mi ni dali prostora za razmišljanje o razvoju. Trebalo je stanje sanirati, zaustaviti dalje zaduživanje i naći rješenje za svakog zaposlenika. Najvažnije je bilo da niko ne završi na ulici, tražeći svoja radna prava. Struktura zaposlenih bila je neadekvatna i u starosnom i u kadrovskom smislu. U jednom periodu smo radili kao kooperanti slovenačke kompanije Modema Kočevje. Dio naših vozača pleo je stolice, svi smo se odricali, svako na svoj način. Važno je bilo sačuvati dostojanstvo čovjeka i njegovo pravo da zaradi platu.

Nakon 10 godina krenuo je razvoj, naše ulaganje u mlade kadrove, sredstva i opremu za rad. Teško je sve to ispričati…

Prihvatiti odgovornost i funkciju direkora firma BTS koja je tada bila u predstečajnom stanju, firme koja je u tom momentu imala cca dva miliona KM obaveza prema državi i dobavljačima, te je trebalo riješiti radni status 156 zaposlenih, bio je poseban izazov.

Moćete li nam reći nešto više Bosanskom Transportnom Servisu Visoko i  kako ste uspjeli da BTS danas izgleda mnogo drugačije?

Bosanski transportni servis je uslužna kompanija koja je registrirana za međunarodni cestovni prijevoz tereta, usluge svih vrsta tehničkih pregleda, servisiranja pp aparata, te prodaju goriva. Bez obzira na vrstu djelatnosti zaposlenici su lokomotive, oni su najvažnija karika.

Poslodavac je tu da im stvori ambijent u kojem će oni pokazati svoju kreativnost. Odgovornost je ono na čemu se insistira, ali i slijedi nagrada za postignuti rezultat. BTS je njihov drugi dom, važno je da napravimo harmoniju i da sretni odlazimo sa posla.

Na šta ste posebno ponosni i šta biste izdvojili kao Vaš najveći uspjeh?

Ponosni smo jer smo  Bosanski, jer smo pokazali da volja, trud i kontinuirani rad daju rezultate, mi nemamo sudskih sporova, nenaplaćene realizacije. Plate su na platnoj listi, a ne u kovertama, redovno isplaćujemo i topli obrok, regres, blagdanske poklone i nagrade. Sačuvali smo preduzeće i uvećali njegovu vrijednost. Nastojimo da nagradimo i kupce najnižim cijenama usluga.

Projekti na kojima radite često su vezani za očuvanje životne sredine i proizvodnju ekoloških proizvoda. Na kojim principima se baziraju vrijednosti kompanije u kojoj radite?

Ekološki aspekti zastupljeni su kroz sve naše djelatnosti, kamioni sa euro 5 motorima, oprema na Stanici tehničkog pregleda kojom se mjere izduvni gasovi, gorivo koje je najviše europske kvalitete. Pokrenuli smo i proizvodnju ekoloških sredstava za čiščenje. Europa je u oblasti međunarodnog prijevoza propisala stroge kriterije i mi smo u tom smislu bili prvi ambasadori BiH.

Znamo da velike svjetske kompanije već godinama unazad posvećuju veliku pažnju unapređenju međuljudskih odnosa među svojim zaposlenicima, kao i njihovom usavršavanju. Da li je i  kod nas došao taj trend?

To je dobro pitanje za širu anketu zaposlenika u BiH. O tome se samo priča, nikada zaposlenik nije bio u lošijem položaju, borba za egzistenciju urušava dostojanstvo, ljudi su izbezumljeni, postaju podanici…

Ono što je primjetno jeste da mladi odlaze a malo ko napušta vruću pogaču. O smanjenju stope doprinosa priča se godinama, kao o šansi za povećanje plata. Nažalost istovremeno se objavljuju podaci o milionskim profitima u kompanijama gdje su plate od 400 KM. To nisu poslodavci, to su robovlasnici. Otvoreno se priznaje da se dio plata isplaćuje kroz neoporezive naknade, znači manje poreza državi koja se istovremeno stalno zadužuje.

Urediti poslovno zakonodavstvo su dvije-tri sjednice Parlamenta, za te poslove predstavnici vlasti primaju se zastrašujuće plate, plaća se nerad, na drugoj strani se mladima uskraćuje pravo na rad, na egzistenciju, brak i porodicu, imovinu, pitam se šta rade Ombdusmeni?!

Šta za Vas znači  timski rad?

Timski rad je condicio sine qva non, pomaganje, razumijevanje i suosjećanje… To je porodica, jedan sistem koji nije krut, ali u kojem postoje pravila igre, podjela poslova uz kontrolu i odgovornost.


Od koga ste dobili najbolje poslovne savjete i čije kritike i sugestije najviše uvažavate?

Poslovne savjete i stičete i dobijate. Kritike i sugestije su uvijek dobrodošle ako ih prate argumenti i novi prijedlozi. Moj veliki prijatelj je znao kazati da najbolje znanje dobijamo čitajući…

Kako uspjevate da uskladite svoj poslovni život sa privatnim, s’obzirom na to da ste majka i supruga?

U BTS-u se miješaju privatni i poslovni život i zaposlenih i moj. Svi smo spremni reagovati u 24 h ako to zatreba, sa obje strane je razumijevanje.

Šta Vas čini sretnom?

Sretnom me čini kada izmamim osmijeh i pomognem bilo kojem čovjeku!

Koji je Vaš životni moto?

Snove vrijedi sanjati, za sve treba vremena… To je jedino što možemo pokloniti, a i primiti od dragih osoba…

Šta biste savjetovali mladima koji tek počinju svoj profesionalni put, šta je najvažnije u izgradnji uspješne karijere?

Mladi trebaju imati volju, ustrajnost i kontinuitet da se izbore za svoju šansu, a to je prva stepenica na kojoj će pokazati svoju kreativnost. U početku trebaju prihvatiti bilo koji posao jer tu se otvaraju šanse za njihov profil obrazovanja. Da ne napuštaju domovinu jer igrati na domaćem terenu je velika prednost…

Fatima Nikšić / www.poduzetnica.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE