Jasmin Ahić: Propaganda je drugi element u modernom ratovanju

Krug 99 / Jasmin Ahić: Propaganda je drugi element u modernom ratovanju

Nakon vojnih i oružanih kapaciteta drugi element u takozvanom modernom ratovanju je propagandna djelatnost, izjavio je Jasmin Ahić, prodekan za nauku na Fakultetu za kriminalistiku Univerziteta u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ahić je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” govorio o propagandnoj djelatnosti u sigurnosnom sektoru, kao bitnom elementu u medijskom prostoru.

Kako je kazao, propagandna djelatnost se od ostalih oblika informisanosti razlikuje na način da je “to akt sa predumišljajem koji želi da ono što ljudi percipiraju i prihvataju koristeći emocije, određene interesne segmente, pretvori i kapitalizira u svoju korist”.

krug-99-ratovanje-propaganda2.jpg - undefined

Živimo u vremenu digitalnog doba, kibernetičke i informacijske sigurnosti u kojem je danas propagandna djelatnost nakon vojnih i oružanih kapaciteta drugi element u samom takozvanom modernom ratovanju. Da li ono bilo na terenu ili u virtualnom prostoru, u tom segmentu se i javlja”, kazao je Ahić govoreći o temi “Sigurnost u raljama propagande”.

Prema njegovim riječima, segmenti propagandne djelatnosti koji su zaživjeli u cijelom svijetu, ali i u regionu odnose se na kibernetički prostor i informacijsku sigurnost prvenstveno sa upotrebom određenih mehanizama i instrumenata koji se implementiraju kroz medijski prostor i društvene mreže.

krug-99-ratovanje-propaganda1.jpg - undefined

Propagandna djelatnost se izgubi u dnevnopolitičkim ili operativnim dijelovima segmenta rada kako političkih institucija, institucija vlasti ali i onih segmenata koji se odnose na sami sigurnosni sektor”, poručio je Ahić

Radiosarajevo