ZanimljivostiJapan će 2022. godine dobiti prvi električni tanker

Japan će 2022. godine dobiti prvi električni tanker

Japan će dobiti prvi električni tanker sljedeće godine, a veliku bateriju će isporučiti kompanija Corvus Energy.

“Kao Norveška, Japan je pomorska država s jasnim putem prema zelenoj budućnosti. Vlada je već najavila ambiciozni plan da bude slobodna od karbonske emisije do 2050. godine, a to će zahtijevati značajne inicijative dekarbonizacije u vodećoj svjetskoj brodskoj industriji”, izjavio je Geir Bjorkeli, direktor kompanije Corvus Energy.

Kompanija Kawasaki Heavy Industries (KHI) će proizvesti pogosnki sistem za tanker te će integrisati 3.480 kWh Orca ESS bateriju koja će napajati brod.

Također, zahvaljujući električnom pogonu smanjit će se buka i vibracije, a u slučaju potrebe će brod moći dijeliti svoju energiju s drugim plovilima.

Corvus je već proizveo baterije za oko 400 brodova od kojih je četvrtina potpuno električna. No, baterija namijenjena tankeru će biti najveća dosad i jednaka veličini 40 baterija Teslinog Modea S.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE